Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR pentru Austria
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Vlad Gheorghe
Vlad Gheorghe
Europarlamentarul Vlad Gheorghe (USR) a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR pentru Austria.

„Corupție în Austria - Raportul GRECO publicat pe 1 martie evidențiază problemele de la nivel înalt ale Vienei cu conflictele de interese, lipsa transprenței, avertizorii de integritate.

Am cerut Comisiei Europene chiar să blocheze PNRR-ul acestui stat membru în condițiile acestor suspiciuni serioase asupra folosirii corecte și trasabilității banilor europeni primiți de guvernul de la Viena.

Ce scrie, pe scurt, în Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei:

există un nivel scăzut de încredere în clasa politică din cauza scandalurilor recente care au pătat reputaţia executivului condus de Nehammer

este necesară o politică de integritate pentru funcţionarii guvernamentali, gestionarea conflictelor de interese fiind principala problemă

transparența financiară trebuie consolidată substanțial, inclusiv în ceea ce priveste angajările la nivel înalt

trebuie asigurată o protecţie adecvată a avertizorilor de integritate

Biroul federal austriac de luptă contra corupţiei (BAK) ar trebui să-și intensifice activitatea

Următoarea verificare ar urma să fie în 2024, dar până atunci, cu aceste concluzii ale GRECO, cum lăsăm guvernul austriac să cheltuiască banii de la UE? Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre - dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament.

Am întrebat-o pe vice-președinta Comisiei, Věra Jourová și pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, ce măsuri au în vedere, în urma acestui raport GRECO. Cum putem garanta siguranța banilor europeni, cum ne asigurăm că aceste probleme la nivel înalt semnalate în Austria nu afectează utilizarea fondurilor europene, care, atenție, sunt condiționate de statul de drept, pe lângă criteriile din fiecare PNRR, așa cum l-a propus și aprobat fiecare stat membru.

Păstrând evident proporțiile între abateri și sancțiuni, principiul trebuie și nu are cum să fie decât același: ai probleme, vrei să fii ”copilul rebel” din UE, nu-ți place cu ”drepturi și libertăți”, discriminezi, ai corupție și faci jocuri anti-europene? Foarte bine, dar nu pe banii noștri! Aviz PSD, PNL și UDMR, care încă mai speră că merge cu fofârlica - tranșa de 3 miliarde este blocată pentru că pensiile speciale nu sunt desființate”, a scris Vlad Gheorghe pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel