Europarlamentari români: Banii să fie redirecționați către cetățeni
Șapte eurodeparlamentari români cer Comisiei Europene redirecționarea către cetățenii Republicii Moldova a sprijinului financiar anulat de 40de milioane de euro.
Șapte europarlamentari români au solicitat, printr-o scrisoare, Președintelui Comisiei Europene, Comisarul Jourová, Comisarului Hahn și Comisarului Várhelyi, realocarea de fonduri anulate, 40 de milioane de euro, din programul de asistență macrofinanciară destinate autorităților Republicii Moldova, către programul ECIPES. Scrisoarea a fost co-semnată de Carmen Avram, Tudor Ciuhodaru, Gheorghe Falcă, Maria Grapini, Marian-Jean Marinescu, Cristian Terhes, Lorant Vincze.
Programul ECIPES a fost dezvoltat de cetățeni pentru cetățeni. Fiind susținut de personalități și instituții notorii din UE, acest program este propus să fie lansat în ianuarie 2021 și pus în aplicare, gestionat și implementat direct de Comisia Europeană de la Bruxelles, folosind o platformă online pentru contactul direct cu beneficiarii, fără participarea oricărui coordonator local, ceea ce constituie o novație în lume, care a devenit posibilă de a fi implementată datorită tehnologiilor informaționale moderne.
Comisia Europeană este invitată pentru prima dată în istorie, să utilizeze oportunitatea unică, de a primi cu titlu gratuit rodul muncii unei echipe mici, dar energice și ambițioase, care va avea impact pentru 17% din populația Republicii Moldova, 50% din primării și 2.000 tineri, cu 0 (zero) investiții! Doar direcționarea surselor alocate conform acordului UE-RM semnat în 2017 ultimei tranșe de 40 milioane de euro, anulate în iulie 2020, direct către cetățenii Republicii Moldova, prin programul pe care tot Comisia Europeană să îl implementeze în interesul poporului moldav!
Readucerea fondurilor destinate Republicii Moldova, prevede o procedură foarte și foarte anevoioasă, care poate fi parcursă doar prin dialog cu personalități și instituții notorii, la care venim cu argumente, prevederi din Tratate, Acorduri și Memorandumuri, în speranța de a utiliza și clauza situației excepționale în care ne aflăm momentan, ce ar putea servi ca declanșator pentru inițierea procedurii de realocare a fondurilor. Pentru direcționarea fondurilor alocate Republicii Moldova direct către cetățeni pot fi utilizate 2 prevederi legale:
1. Condițiile acordului de suport macro-financiar pot fi revizuite conform prevederilor „situațiilor excepționale”, care fac parte automat din orice acord!
2. Conform Regulamentului Financiar al Comisiei Europene (Recitals (10), Articolul 36 (2a) și (3e)2) trebuie identificate metodele pentru utilizarea eficientă a fondurilor europene. Acest deziderat este posibil prin utilizarea programului ECIPES, care va reduce costurile administrative (de la aproximativ 30% la doar 3-5% Monitoring și Evaluare prin utilizarea platformei online coordonată de Comisie).
Programul ECIPES vine cu inovațiile: digitalizare (platformă online - eu4ecipes, care va reduce birocrația); Politica socială (prin reducerea costurilor administrative la maxim 3-5% Monitorizare și evaluare); Acord verde european (reducerea consumului de energie electrică), alinierea comportamentului de utilizare a aparatelor de uz casnic (aparate eficiente din punct de vedere energetic) la acordul verde european al țărilor parteneriatului estic; Diminuarea frustrării cetățenilor (prin sprijinul european în casa cetățeanului, în afacerea cetățeanului și în localitatea în care locuiește cetățeanul); Reducerea migrației (sprijin pentru tineri pentru lansarea start-up-urilor) cu prioritate oferită start-up-urilor ecologice; Lupta împotriva corupției (în curs de utilizare a fondurilor de ajutor UE), precizează Deschide.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News