Data publicării:

Europarlamentare 2019. Votul în diaspora continuă, în funcţie de fusul orar

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Arhiva
WhatsApp
VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR
VOT DIASPORA timp de TREI ZILE, lege corectă sau discriminare. Lucian Bolcaș: Șansele la CCR

Votul pentru alegerile europarlamentare continuă în diaspora, fiind influenţat de fusul orar.

Votul în diaspora pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul naţional convocat de preşedintele României continuă să se desfăşoare în funcţie de fusul orar al ţărilor, în intervalul 07:00 - 21:00, orele locale. Pe teritoriul României secţiile de votare de s-au închis duminică seara, la ora 21:00. 

Procesul electoral din străinătate se va derula până luni, 27 mai, la ora 7.00 (ora României), când se vor închide secţiile de votare de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver (Canada), conform paginii de internet a Ministerului Afacerilor Externe. 

Până la ora 23:30, ora României, în diaspora au votat 369.775 de alegători



Până duminică, la ora 23:30, ora României, în diaspora au votat 369.775 de alegători pentru alegerile europene şi 366.504 pentru referendum. Pe parcursul zilei de duminică, prezenţa la vot a cetăţenilor români a fost substanţială, fiind semnalate cozi la unele secţii de votare din străinătate. 

Potrivit MAE, au fost semnalate situaţii punctuale în care grupuri compacte de alegători au sosit simultan la aceeaşi secţie de votare, afectând fluxul procesului de vot (un exemplu punctual vizează un grup de 5 autocare care au ajuns simultan la aceeaşi secţie de votare). 

Ce situaţii au fost reclamate

De asemenea, au fost semnalate situaţii în care urnele de vot au fost umplute în urma exercitării votului de către un număr semnificativ de cetăţeni, fapt care a condus la întârzieri minore în procesul electoral, ca urmare a înlocuirii urnelor pline cu altele goale.  În străinătate au fost deschise 441 de secţii de votare, iar procesul de vot a început sâmbătă la ora 22.00, ora României, fiind prevăzut să continue pe durata a 33 de ore. 

România este una dintre ţările UE care le permit cetăţenilor lor rezidenţi în afara blocului comunitar să voteze la alegerile europarlamentare. Cetăţenii din Cehia, Grecia, Irlanda, Italia, Malta şi Slovacia rezidenţi în afara blocului comunitar nu pot vota la scrutinul pentru Parlamentul European. În schimb, Bulgaria, Grecia şi Italia le permit să voteze cetăţenilor lor care au domiciliul în alt stat membru al UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel