Europarlamentare 2014, sondaj INSCOP: PDL și PNL, în cădere liberă. PMP, creștere spectaculoasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ultimul sondaj INSCOP despre intenția de vot la alegerile europarlamentare arată cum s-au schimbat preferințele românilor pentru partide în plină campanie electorală. Marea supriză este Partidul Mișcarea Populară, care a cunoscut o creștere uluitoare, în vreme ce PDL și PNL au picat. Alianța PSD-UNPR-PC stagnează. 

Potrivit sondajului 32% dintre oamenii cu drept de vot se vor prezenta cu siguranță la alegerile europarlamentare și 28,9% "probabil" vor face același lucru. Aproape 10% "probabil" vor lipsi și tot atât au această certitudine. Peste 17% nu s-au hotărât. 

Potrivit sondajului, Alianța aflată la guvernare ar obține 40,7% din voturi. Ar fi urmată de PNL, cu 16,9% și de PDL cu 11,3%. Partidul Mișcarea Populară a cunoscut un "boom" și ar urma să primească 10,2% din voturi. Este urmată de UDMR și FC care depășesc cu puțin 5% și de PP-DD, care ar obține 3,8%. Independentul Mircea Diaconu ar fi votat de 1,2% din populație. 

VEZI și: Update 6 mai. Alegerile europarlamentare 2014 - Prognoza DCNews: Rezultatele fiecărui partid și ale candidaților independenți 

Partidul Mișcarea Populară a crescut spectaculos din ianuarie până în mai, cu șase procente. Dacă în ianuarie, ar fi obținut 4,1%, în mai 10,2% dintre votanți l-ar alege. Nu la fel de fericit este și PP-DD, care a scăzut continuu. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, lua 8,1% din procente, acum nu depășește nici jumătate. 

Nici PNL sau PDL nu sunt mai fericite. Dacă PNL a scăzut cu trei procente în două luni, PDL a pierdut șase. 

Sondajul a fost realizat în perioada 1-7 mai 2014, pe un eșantion de 1056 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%. 

VEZI și: Alegeri europarlamentare 2014: BEC a dat jos afișele electorale cu USL în mai multe județe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel