Europa rupe legăturile cu Rusia pe cooperarea spaţială, NASA semnează un nou parteneriat
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la SpaceX, Pexels
Fotografie de la SpaceX, Pexels
NASA şi Roscosmos au semnat un nou parteneriat privind zborurile spaţiale către ISS.

SUA şi Agenţia Spaţială rusească au convenit să reia cooperarea în privinţa zborurilor spaţiale către Staţia Spaţială Internaţională în pofida tensiunilor în creştere dintre cele două ţări pe fondul războiului din Ucraina.

Potrivit înţelegerii, cosmonauţii ruşi vor putea să zboare la bordul aeronavelor spaţiale americane, iar astronauţii americani vor putea să folosească rachete ruseşti Soyuz, scrie Rador. 

Europa a rupt parteneriatul cu Rusia 

Consiliul directorilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) a hotărât să înceteze colaborarea cu Roscosmos în ceea ce priveşte Programul "ExoMars", a anunţat astăzi directorul general al agenţiei, Josef Aschbacher.

"Consiliul ESA a recunoscut astăzi faptul că circumstanţele care au condus la sistarea colaborării cu Roskosmos - conflictul din Ucraina şi sancţiunile adoptate în acest sens - continuă să predomine. Ca urmare, Consiliul m-a însărcinat să încetez oficial colaborarea, suspendată în prezent, cu Roscosmos în ceea ce priveşte platforma ExoMars. Noile idei privind acţiunile ulterioare cu alţi parteneri vor fi prezentate la un briefing pentru mass-media, pe data de 20 iulie, detalii se vor da mai târziu", a scris Aschbacher pe Twitter, citat de RADOR. 

Racheta Vega-C a fost lansată pentru prima dată în istorie. Europa nu mai depinde de Rusia

Racheta Vega-C, o variantă mai puternică a rachetei Vega, a fost lansată miercuri de la baza spaţială Kourou, din Guyana Franceză, în prima sa misiune în care va plasa mai multe încărcături ştiinţifice pe orbită la altitudinea de 5.800 km, transmite AFP.

Racheta a fost lansată la ora 13:13 GMT, străpungând rapid plafonul de nori de deasupra junglei, conform transmisiunii în direct a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), responsabilă de program.

"Traiectorie normală, călătorie lină, parametri de bord normali", a anunţat directorul operaţiunilor imediat după lansare.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de două ore, numărătoarea inversă fiind întreruptă de două ori cu mai puţin de două minute înainte de decolare pentru verificări tehnice după raportarea unor anomalii.

Ce greutate poate transporta



Vega-C (C de la "consolidare" - potrivit contractorului principal, compania italiană Avio) este o variantă îmbunătăţită a rachetei uşoare Vega ce a dus la bun sfârşit 18 din cele 20 de misiuni pe care le-a primit din 2012 până în prezent.

Cu o înălţime de 35 de metri, Vega-C este puţin mai mare decât racheta Vega şi poate transporta pe o orbită polară de referinţă la altitudinea de 700 de kilometri o încărcătură de până la 2,2 tone, faţă de 1,5 tone în cazul rachetei Vega.

Datorită performanţelor sale, Vega-C poate aborda 90% din piaţa de sateliţi de orbită joasă, în condiţiile în care Vega putea răspunde doar la 50% din nevoile acestei pieţe, conform Avio.

Această rachetă uşoară este considerată sora mai mică a rachetei Ariane 6. Cele două programe au fost lansate în 2014. Vega-C va putea desfăşura o parte dintre misiunile ce erau atribuite anterior rachetei ruseşti Soiuz.

La două minute şi jumătate după desprinderea de sol prima treaptă a rachetei, P120C, s-a separat în siguranţă de restul acesteia. Treapta P120C este folosită şi ca propulsor booster pentru rachetele Ariane 6, lucru care duce la o creştere a competitivităţii rachetelor europene pe piaţa internaţională.

La puţin mai mult de două ore după lansare, cea de-a patra treaptă, modulul Avum+, va elibera la 5.800 km altitudine mai multe încărcături ştiinţifice dezvoltate de universităţi şi care au fost plasate în mod gratuit la bordul rachetei, fiind vorba de un zbor de încercare. Conform AFP, este vorba de patru microsateliţi de tip "cubesat", care cântăresc câteva kilograme şi de LARES-2, o sferă metalică de 300 kg ce va fi folosită pentru a studia efectele gravitaţiei pe orbită, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel