Data publicării:

Europa pierde soldați - Salarii mici, condiții precare și lipsa sprijinului. Care sunt măsurile decidenților

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Forțele armate din Europa se confruntă cu provocări serioase în ceea ce privește păstrarea soldaților. Salariile mai mici în comparație cu beneficiile oferite de alte sectoare, condițiile dificile de muncă, infrastructura precară și lipsa sprijinului pentru familiile militarilor slăbesc moralul personalului și duc la plecarea în masă a acestora.

Banii joacă un rol în a convinge oamenii să rămână. Una dintre măsurile emblematice ale planului francez este creșterea pensiilor prin integrarea bonusurilor; salariile sunt, de asemenea, majorate. Dar problema este că termenii serviciului pur și simplu nu sunt atât de atractivi, cu ore suplimentare cronice, absențe de luni de zile de acasă și perioade de recuperare ratate fiind ceva obișnuit, relatează POLITICO.

„Problema nu este recrutarea, ci păstrarea, trebuie să păstrăm și familiile”, a declarat amiralul Lisa Franchetti, șeful operațiunilor navale ale SUA, la o conferință de la Paris, la începutul acestui an.

În Polonia, noul guvern a anunțat la începutul acestui an creșteri salariale de aproximativ 20% în încercarea de a reține trupele. Salariul lunar minim pentru un soldat crește de la 4.960 de zloți (1.150 de euro) la 6.000 de zloți. Ca răspuns la amenințarea crescândă din partea Rusiei, armata poloneză a crescut de la 95.000 în 2015 la 215.000 în acest an.

Planul francez include ajutor în găsirea de locuințe și acces la asistență medicală și îngrijire a copiilor. Cuplurile care lucrează ambele în cadrul ministerului forțelor armate, chiar dacă unul este civil, vor putea să facă transferul posturilor împreună.

„Aș prefera mai puține recrutări pentru a îmbunătăți păstrarea efectivelor decât să pornesc o campanie de recrutare în care numărul de persoane rămase este în continuă scădere”, a spus Lecornu.

În Germania, ca parte a eforturilor de întărire a apărării naționale, guvernul dorește să ajungă la un efectiv de 203.000 de membri ai forțelor armate până la începutul anilor 2030 - dar recrutarea crește încet.

Comisarul special al Bundestagului pentru forțele armate, Eva Högl, a spus că reintroducerea unei forme de serviciu militar obligatoriu este o modalitate de a schimba lucrurile, dar vizarea femeilor este o mișcare mai evidentă pentru a opri declinul, deoarece potențialul de acolo este „departe de a fi epuizat”, a scris parlamentarul.

Legislația adoptată anul trecut urmărește să facă condițiile mai atractive, inclusiv mai mult sprijin pentru îngrijirea copiilor și pensii crescute.

Nu sunt doar probleme cu orele, ci și cu infrastructura de bază. „Când vizitez trupele, nu mai aud că lipsesc căștile și vestele de protecție – ci dulapurile”, a scris Högl în raportul anual.

Potrivit lui Högl, repararea cazărmilor și a instalațiilor militare va costa în jur de 50 de miliarde de euro – echivalentul a jumătate din fondul special total pe care guvernul l-a creat pentru a-și actualiza forțele militare în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel