Data actualizării:
Data publicării:

Eurodeputatul care face greva foamei. Legătura cu Greta Thunberg

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Greta Thunberg FOTO: Agerpres
Greta Thunberg FOTO: Agerpres

Eurodeputatul francez Pierre Larrouturou a început miercuri a treia săptămână de grevă a foamei pentru a obţine o suplimentare a bugetului UE în favoarea combaterii efectelor schimbărilor climatice printr-o taxă asupra tranzacţiilor financiare, problema urmând să fie pusă în discuţie la un summit al UE în decembrie, relatează AFP. 

Europarlamentarul socialist, care susţine că a pierdut 'zece kilograme', nu intenţionează să renunţe la grevă în pofida acordului de marţi între Parlamentul European şi statele membre cu privire la bugetul european pe 2021-2027.

Acest acord include 16 miliarde de euro suplimentar pentru programe emblematice, precum educaţia şi prevede un calendar pentru examinarea a noi surse de venituri pentru UE: angajamente considerate insuficiente de Larrouturou (56 de ani), ales europarlamentar din 2019 şi raportor pentru bugetul pe 2021 în Parlamentul European.

'Este un lucru pozitiv că am obţinut 16 miliarde, dar această sumă este pe şapte ani şi dacă se consacră 30% din buget climei, de unde se taie pentru a se ajunge acolo?', a întrebat el retoric. Singura soluţie, potrivit lui, ar fi instituirea unei taxe pe tranzacţiile financiare (TTF), pe larg definită într-o propunere a Comisiei Europene din 2011, care ar aduce până la 57 miliarde de euro anual, de unde s-ar putea susţine climatul şi 'Pactul verde' european.

'O bătălie a fost pierdută, dar nu am pierdut războiul'

Perspectiva unei propuneri a executivului european în 2024 asupra acestui subiect nu este 'foarte fermă', îşi exprimă regretul Larrouturou. 'Se pierde şi mai mult timp', consideră el. De acum, după încheierea negocierilor între eurodeputaţi şi state, 'o bătălie a fost pierdută, dar nu am pierdut războiul', asigură Pierre Larrouturou, care speră într-un 'gest' al preşedintelui francez Emmanuel Macron şi al cancelarului german Angela Merkel în cursul unui summit în decembrie unde va fi stabilită suma alocată de UE pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice.

'Continuăm să facem presiuni'

'Continuăm să facem presiuni', insistă eurodeputatul, care solicită sprijinul ONG şi al unor personalităţi precum călugărul budist Matthieu Ricard. Franţa şi Germania discută în prezent despre un TTF european, dar pe o bază mult mai restrânsă decât proiectul din 2011, din grija de a evita o scurgere masivă de fluxuri financiare. Larrouturou acuză Parisul că obstrucţionează orice proiect mai ambiţios:

'Nu avem nevoie de unanimitate. Dacă Macron şi Merkel preiau iniţiativa, aceasta va avea un efect mobilizator', susţine el. Belgia sprijină ideea şi chiar 'un ministru luxemburghez influent s-a raliat argumentării mele', asigură europarlamentarul francez.

'Este absolut scandalos să fim acuzaţi, când am deblocat dosarul', lansând cooperări întărite între zece state 'asupra unui model TTF credibil, care corespunde celui pe care îl avem în Franţa', reacţionase recent un oficial din Ministerul de Finanţe francez. 'Dacă Larouturou are o altă soluţie, care este acceptată de Luxemburg, Irlanda, numeroase state membre, aş fi foarte interesat', a ironizat aceeaşi sursă franceză, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel