Data publicării:

EURO 2024: Un jurnalist kosovar pierde acreditarea după un gest naționalist

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Sport
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
UEFA a anulat acreditările de presă ale jurnalistului kosovar Arlind Sadiku la Euro 2024 în urma plângerilor privind un gest naționalist pe care acesta l-a făcut către fanii Serbiei în timpul meciului lor împotriva Angliei sâmbătă la Gelsenkirchen, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Federației de Fotbal a Serbiei (FFS), Milan Vukovic, a cerut îndepărtarea lui Sadiku spunând că acesta a provocat fanii sârbi când s-a întors spre ei în timpul unei transmisii în direct și a făcut un vultur bicefal cu mâinile.

Gestul imită vulturul de pe drapelul național al Albaniei, care poate inflama tensiunile între naționaliștii sârbi și albanezii etnici, care constituie majoritatea populației din Kosovo. După războiul din Kosovo de la sfârșitul anilor '90, Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008. Însă Serbia nu o recunoaște ca stat independent.

"UEFA poate confirma că unui jurnalist i-a fost anulată acreditarea din cauza comportamentului inadecvat la meciul UEFA EURO 2024 dintre Serbia și Anglia pe 16 iunie 2024," a declarat UEFA într-un comunicat.

Sadiku a declarat  că acreditarea i-a fost retrasă când s-a prezentat la conferința de presă a Albaniei marți. Acesta a recunoscut că gestul a fost neprofesionist pentru un jurnalist, dar a argumentat că nu este ofensator pentru nimeni.

"Oamenii nu știu cum m-am simțit în acel moment pentru că am traume din război," a declarat jurnalistul, adăugând că a primit amenințări cu moartea prin intermediul rețelelor sociale.

UEFA a deschis, de asemenea, proceduri disciplinare împotriva Serbiei pentru transmiterea unui mesaj provocator nepotrivit pentru un eveniment sportiv în timpul meciului de duminică. Fotografiile din mulțimea prezentă la meci au arătat un banner cu drapelul național al Serbiei, care includea Kosovo, fosta sa republică, în interiorul granițelor sale. Federația de fotbal din Kosovo a depus, de asemenea, o plângere la UEFA privind bannerele care, potrivit acestora, conțineau mesaje politice, șoviniste și rasiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel