Eugen Tomac i-a vorbit Ursulei von der Leyen despre Unirea Republicii Moldova cu România: Noi niciodată nu am decis să ne despărțim!
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Europarlamentarul Eugen Tomac a dezvăluit ce i-a spus Ursulei von der Leyen despre Unirea Republicii Moldova cu România.

Eugen Tomac, europarlamentar PMP, a vorbit despre o discuție pe care a avut-o cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, despre relația strânsă pe care România o are cu Republica Moldova.

„Cunoașteți bine situația din Republica Moldova. Trebuie să vă pun o întrebare, m-a rugat Cozmin Gușă, care a aflat că veniți la emisiune, dacă dumneavoastră considerați că România și Republica Moldova ar trebui să se unească?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„I-am spus doamnei Ursula von der Leyen, acum o lună, la ea în birou, la Comisia Europeană, a invitat 11-12 europarlamentari care înțelegem cât de cât situația din estul Europei, și am avut o discuție foarte deschisă și i-am spus: Republica Moldova are un cu totul alt context decât celelalte state! Discutam despre Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

I-am spus următorul lucru: 50% din cetățenii Republicii Moldova deja sunt cetățeni ai Uniunii Europene prin cetățenie română, că nu există altfel definită cetățenia europeană decât prin cetățenia unui stat membru. Republica Moldova vorbește o limbă oficială a Uniunii Europene. Din cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, una dintre ele este și limba română. Toate actele Uniunii Europene sunt redactate și traduse și în limba română. Față de Ucraina care are o populație de peste 40 de milioane, discutăm de aproape 3 milioane de cetățeni în Republica Moldova. Evident că datele sunt complet diferite și pentru noi, ca români, este foarte important să folosim la maximum această oportunitate deschisă și ivită acum, că în urmă cu cinci luni nu discuta nimeni despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și eu sunt absolut convins că, după ce Republica Moldova se va integra în Uniunea Europeană, cei de la Chișinău vor cere unirea cu România. Sunt absolut convins de această chestiune și știu foarte bine ce spun, cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova începând de la doamna președinte Maia Sandu și până la consilieri locali, primari, oameni care își dau seama că împreună ne va fi mult mai ușor.

Noi niciodată nu am decis să ne despărțim! Noi am fost despărțiți în 1940, peste noapte, când ne-au dat ultimatum ca în 24 de ore 2,5 milioane de cetățeni români să se transforme în cetățeni ai URSS și toată lumea ne-a recomandat să acceptăm ultimatumul Moscovei de atunci. Acum avem alte date. Toată lumea ne spune că este cazul să facem tot ce ne stă în putință pentru a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, iar aici sunt absolut convins că ne vom uni“, a conchis europarlamentarul Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Guvernul crește taxele în timp de criză. Eugen Tomac: Este o greșeală fundamentală. Statul vine și îți pune poveri în plus

Perspectivele de viitor ale PMP. Ce spune Tomac despre o posibilă fuziune și despre partidele parlamentare

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, a expus viziunea sa privind perspectivele partidului pe care îl conduce pentru următoarea perioadă.

„Care este direcția noului partid? Vă interesează să faceți o fuziune, vă interesează să intrați într-o alianță?“, a întrebat Bogdan Chirieac, adăugând „știu că aveți oferte și de la PNL, și de la PSD“.

„Nu, nu ne interesează ce face actuala guvernare! Ei stau bine-mersi acolo, cred că le știu pe toate, deși este o guvernare chinuită, nu este o guvernare care pare să funcționeze perfect. Zi de zi asistăm la tot felul de meciuri, ba e de vină PNL, ba e responsabil ministrul X de la PSD. Or, românii nu mai suportă, în aceste vremuri cumplite, pline de tensiuni, de insecuritate, de lipsuri. Așteptau un program foarte clar din partea Guvernului, cu soluții imediate care produc efecte, dar vedem o guvernare chinuită, o guvernare care, deși are toată puterea, nu știe ce să facă cu ea.

Eu cred că România are nevoie de o structură politică capabilă să vină cu soluții practice. Toată lumea spune: Domne’le, nu avem resurse suficiente, nu avem bani suficienți! De la președintele Iohannis, până la ultimul parlamentar, trebuiau să stea astăzi de vorbă cu agricultorii care trec prin cea mai cumplită situație, această secetă, mă așteptam de la guvern să văd decizii prin care anunță că alocă bani pentru a porni acest program de irigări, mă așteptam ca actualul guvern să anunțe că a inaugurat primii 50 de km. de canal de irigat pentru zonele puternic afectate (...)“, a precizat Eugen Tomac (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel