Urmărește emisiunea live
Eugen Teodorovici: România plătește prețul prostiei, un miliard de euro
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat, joi, că România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare, iar această sumă "este preţul prostiei" deoarece România "şi-a permis să pună în funcţii cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziţii publice".

Eugen Teodorovici a spus, într-o conferinţă de presă, că multe dintre corecţiile aplicate pe proiectele europene au fost excesiv date fie de către auditor, fie de către structuri ale statului, scrie Mediafax.

Oana Florea, corespondență de la Bruxelles. Věra Jourová, din spatele gratiilor, comisar european pentru Justiție

Întrebat cum comentează faptul că România se află pe primele locuri la nereguli privind finanţările europene, Teodorovici a explicat că acest lucru s-a întâmplat deoarece ţara noastră a declarat "absolut orice neregulă, chiar şi una administrativă".

Clasament al neregulilor

El a adăugat că dacă se analizează acest "clasament al neregulilor" şi se va analiza din cât s-a raportat, cât s-a confirmat, se va vedea că România "stă foarte bine".

"Din păcate, noi raportam în trecut tot felul de nereguli şi de ordin administrativ. Mai mult, la noi a fost o purtare mult prea excesivă în ceea ce înseamnă partea de corecţii financiare. România plăteşte un miliard de euro corecţii financiare, e o sumă foarte mare şi acesta este preţul prostiei, cum o spun eu foarte des, pentru că România şi-a permis să pună în funcţii cheie persoane neavenite, în special în zona de achiziţii publice. Agenţia de Achiziţii Publice este una dintre structurile care a creat statului român foarte multe deservicii. Un miliard de euro înseamnă mult. Acest lucru s-a schimbat şi sperăm ca pe viitor acest lucru să nu se mai întâmple în felul acesta", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Direcție pentru analiza corecțiilor financiare

Eugen Teodorovici a adăugat că pentru analiza corecţiilor financiare a fost înfiinţată o direcţie care are ca principal rol reanalizarea tuturor corecţiile financiare date de către partea română.

"Multe corecţii au fost excesiv date fie de către auditor, fie de către structuri ale statului. Din păcate, pe aceeaşi speţă erau păreri diferite. Tocmai de aceea, noi am înfiinţat o direcţie care are ca principal rol să reanalizăm toate corecţiile financiare date de către partea română, tot, absolut tot, şi acolo unde s-a dat 25 la sută analizăm, vedem exact, poate cinci la sută e corecţia. Mergem frumos la Bruxelles, argumentăm, justificăm acolo, vom cere corecţia înapoi, dacă nu se va accepta lucrul acesta, măcar ştim că acea speţă aşa trebuie judecată pe viitor. Nu mai plecăm cu abordări eronate, pentru că ne facem noi singuri rău ca ţară, pentru că sunt foarte multe corecţii financiare unde nu trebuiau date corecţii financiare", a mai spus Eugen Teodorovici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel