Ești mereu nemulțumit? Care sunt principalele motive, descrise de Radu Leca
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 21 sep 2022, 17:09
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Icons8 Team)
Sursă foto: Unsplash (Icons8 Team)
Veșnic nemulțumit este atitudinea pe care am întâlnit-o cel puțin o dată la cei din jur. Care sunt cauzele acestei trăiri și cum se poate trata.

Sigur ai auzit măcar odată sau ți s-a spus că ești veșnic nemulțumit. Mintea noastră este concepută să ne dorim mereu mai mult, însă acest aspect poate duce uneori la situații neplăcute, în care orice se întâmplă în jurul nostru să se transforme în nemulțumire, o nemulțumire continuă, cu impact asupra propriei vieți, dar și a celor din jur. Căci nu este ușor de interacționat cu o astfel de persoană, care de la primele raze de soare este nemulțumită, motivele fiind adesea puerile.

Psihologul Radu Leca ne-a explicat care sunt adevăratele surse ale nemulțumirii, dar și cum se poate ”repara” această situație.

Veșnic nemulțumit. Cele trei motive principale ale nemulțumitului

”Persoana nemulțumită este o persoană toxică. Nu este nemulțumită fiindcă are tulburare de anxietate, de panică sau de depresie, ci este nemulțumită din trei direcții diferite. Cumva are trei surse ale nemulțumirii:

- propria persoană, propriile împliniri

- tipul de destin: Ce aș fi făcut dacă?

- tipul de parteneriat, mariaj, cuplu, familie pe care îl deține”, a declarat psihologul Radu Leca, în exclusivitate, pentru DC Medical. 

Potrivit specialistului, aceste trei tipuri de surse, indiferent de banii pe care persoana respectivă îi are, de poziția socială sau de cercul în care activează, ori de locul de muncă, ”vor furniza o stare permanentă de nemulțumire și indecizie”, a explicat Radu Leca.

În ceea ce privește ”tratarea” acestei stări de continuă nemulțumire, psihologul ne-a precizat că este un proces de durată, variind între 6 și 12 luni, în funcție de cât de afectată este persoana respectivă.

”Terapeutul vine și ajută genul acesta de persoană să își recunoască propria valoare, iar acest tip de valoare poate fi recunoscut de bolnav cam în 6-9-12 luni de terapie”, a adăugat specialistul.

Printre cele mai frecvente motive de nemulțumire sunt cele legate de locul de muncă (serviciul în sine, colegii sau șefii), de relația de cuplu (mulți pozând în cupluri fericite, dar în interiorul lor se află un butoi de pulbere pe punctul de a exploda), starea de sănătate.

De altfel, această stare de veșnică nemulțumire nu trebuie tratată cu indiferență, deoarece se poate ajunge la acutizarea acesteia, lucru care se probleme mai mari, mai grave, cu rezolvare pe o perioadă și mai mare de timp.

Nemulțumirea la locul de muncă, efecte negative asupra sănătății

Mulți oameni își doresc un loc de muncă bun și cu satisfacții, profesionale și materiale, însă realitatea nu corespunde întotdeauna așteptărilor. Noi cercetări arată că locurile de muncă pe care le aveți la 20 de ani sau la 30 de ani vă pot afecta sănătatea generală începând cu vârsta de 40 de ani. De altfel, specialiștii în Resurse Umane susțin că până la vârsta de 25 de ani tinerii schimbă chiar și două locuri de muncă într-un singur an.

Potrivit unui raport din 2014, aproximativ 52% dintre americani s-au declarat nemulțumiți de locul lor de muncă. Cu toate acestea, puțini ar bănui că acest lucru acea implicații substanțiale asupra sănătății lor mai târziu, notează Medical News Today. Citește continuarea pe DC Medical

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?