Data actualizării:
Data publicării:

Este oficial. Chinezii au intrat în acționariatul Rompetrol

Autor: Bogdan Bolojan | Categorie: Stiri
WhatsApp

KMG International NV (KMGI), acţionarul majoritar al societăţii Rompetrol Rafinare, anunţă că negocierile dintre Compania Naţională KazMunayGas din Kazakhstan (KMG NC) şi compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacţia de cumpărare a 51% din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală.

De aceea, acordul între KMG NC şi CEFC care atestă angajamentul ferm de a efectua tranzacția urmează să fie semnat, împreună cu un set de documente, confirmând astfel parteneriatul solid dintre cele două companii. 

Activele deţinute și operațiunile  desfășurate de KMGI în Europa și în regiunea Mării Negre vor servi drept platformă de dezvoltare şi vor viza atât creșterea performanțelor operaționale și financiare ale KMGI, cât și extinderea activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional. 

Parteneriatul strategic va aduce beneficii pentru KMG NC, CEFC și KMGI și va stabili cadrul necesar pentru viitoarele proiecte comune, contribuind la creșterea economică și socială în zonele în care aceste proiecte vor urma să fie implementate, cele mai multe dintre ele fiind în România.

[citeste si]


Investitorii chinezi au anunțat recent că intenționează să construiască o fabrică de componente auto la Brașov, investiția în acest sens fiind estimată la 45 de milioane de euro. De asemenea, se are în vedere un proiect în domeniul ornamentelor auto, care va fi realizat cu o investiție în valoare de 17,6 milioane de dolari, și construcția, în România, a unei centrale solare de 20 MW, investiție în valoare de 33 de milioane de euro.

Iar acestea sunt lucrurile mici. Interesul major al Chinei în România stă într-un singur cuvânt: energie. Chinezii au fost şi sunt interesaţi de proiectele majore în domeniul energetic din România.

Primul dintre ele, care pare a fi sortit eşecului însă, se numeşte centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa - Lăpuşteşti. Proiectul centralei datează din anii 1980 şi presupune o investiţie greenfield de 1.000 de MW, estimată la aproximativ un miliard de euro, fără TVA. Proiectul a fost însă abandonat, cel puţin pentru moment, pe motiv că investiţia nu ar fi rentabilă din punct de vedere economic - energia produsă aici ar fi pur şi simplu prea scumpă.

Un proiect şi mai mai amplu se referă la construcţia a două reactoare nucleare la Cernavodă. Este de fapt cel mai ambiţios proiect al României pe partea de generare de electricitate de la căderea comunismului încoace. Şi, după mai mulţi ani de discuţii cu parteneri occidentali, singurii care vor să construiască cele două reactoare, care ar asigura acum mai mult de 10% din consumul României sunt tot chinezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel