
"Dispozitivul de ultimă generaţie are 4 braţe mobile. Ele nu sunt aşa de capul lor, nu se apucă prin sală să zburătăcească singure. Sunt în permanență sub controlul chirurgului. Unul dintre cele patru braţe este dedicat special camerei de luat vederi, ceea ce înseamnă că rămân trei braţe active. Este ca şi cum chirurgul ar avea trei mâini, la propriu. Mai mult, pot să schimb între cele trei mâini, ceea ce înseamnă că un chirurg care ar opera preponderent cu mâna dreaptă devine ambidextru şi poate să comute oricând, să opereze ca şi cum ar opera cu dreapta cu fiecare dintre cele trei instrumente" a spus medicul chirurg Teodor Buliga.
"Pacientul se cuplează la robot prin intermediul unor canule, unor tuburi speciale. Operaţia robotică are un început standard,care presupune incizii. Nu există o chirurgie, în momentul de față, fără incizii. Sigur că aceste incizii sunt mici, nu depășesc niciodată 1 cm. Prin aceste incizii, introducem în corp acele canule şi, prin intermediul lor, instrumentarul care este cuplat la mâinile robotului. Mâini este impropuiru zis, la braţele respective, la sistemul de scripeţi, pentru că tu eşti cel care, în permanenţă, manipulezi instrumentarul respectiv prin intermediul unor controlere, ca în simulatoarele din aviaţie", a mai spus Teodor Buliga.
"Îți permite să vezi 3D, ca și cum ai fi în interiorul cavității abdominale"
"Comutarea între braţe, între instrumente este aplicată folosind piciorul. De asemenea, pentru a coagula un vas de sânge te bazezi pe picior. Trebuie să ai o coordonare foarte bună între mâini, picioare, ochi şi creier. Ecranul este o consolă, pentru că există şi sisteme robotice mai rudimentare în care priveşti pe un ecran 3D, cu nişte ochelari speciali. Robotul daVinci are această consolă în care intri propriu-zis cu capul și asta îți permite să vezi 3D, ca și cum ai fi în interiorul cavității abdominale", a explicat medicul chirurg.
Interviul integral, în materialul video de mai jos:
Image by stefamerpik on Freepik
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Cu cât cresc pensiile. Cine va primi mai mulți bani pe noua formulă de calcul
- Soluția disperată la care recurge Orianda, soția lui Călin Donca, pentru a-și putea crește cei cinci copii / video
- Cât a ajuns să fie prețul cerut pentru o garsonieră în Buzău. Clujul rămâne în urmă în acest ritm
- Zodia sfătuită să ia decizii pe plan profesional în această săptămână. Daniela Simulescu: Luați inițiativă și se vor întâmpla lucruri / video
- Topul țărilor unde sunt plecați românii. Ce spun datele recensământului privind mobilitatea populației
- BANCUL ZILEI: Surpriza unui pescar...
- Răspunsul unui parlamentar USR pentru un român care i-a zis: „Pe vremea lui Ceaușescu era mai bine. Aveam fabrici și uzine. Acum nu mai avem nimic”
- Festivalul de bun must şi pastramă după gust își deschide porțile joi, 5 octombrie, în Capitală
- Magistrații ar putea băga statul în faliment. Chirieac, către Zetea: Convocați referendum!
- Un autobuz a căzut de pe un pod aproape de Veneţia. Un pompier italian spune că "sunt prea mulţi morţi" - Galerie foto