"Este ca şi cum chirurgul ar avea trei mâini". Cum decurge o operație robotizată. Teodor Buliga (SANADOR): Vezi ca și cum ai fi în interior
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală la SANADOR, a explicat cum decurge o operație robotizată.

"Dispozitivul de ultimă generaţie are 4 braţe mobile. Ele nu sunt aşa de capul lor, nu se apucă prin sală să zburătăcească singure. Sunt în permanență sub controlul chirurgului. Unul dintre cele patru braţe este dedicat special camerei de luat vederi, ceea ce înseamnă că rămân trei braţe active. Este ca şi cum chirurgul ar avea trei mâini, la propriu. Mai mult, pot să schimb între cele trei mâini, ceea ce înseamnă că un chirurg care ar opera preponderent cu mâna dreaptă devine ambidextru şi poate să comute oricând, să opereze ca şi cum ar opera cu dreapta cu fiecare dintre cele trei instrumente" a spus medicul chirurg Teodor Buliga.

"Pacientul se cuplează la robot prin intermediul unor canule, unor tuburi speciale. Operaţia robotică are un început standard,care presupune incizii. Nu există o chirurgie, în momentul de față, fără incizii. Sigur că aceste incizii sunt mici, nu depășesc niciodată 1 cm. Prin aceste incizii, introducem în corp acele canule şi, prin intermediul lor, instrumentarul care este cuplat la mâinile robotului. Mâini este impropuiru zis, la braţele respective, la sistemul de scripeţi, pentru că tu eşti cel care, în permanenţă, manipulezi instrumentarul respectiv prin intermediul unor controlere, ca în simulatoarele din aviaţie", a mai spus Teodor Buliga.

Sanador

"Îți permite să vezi 3D, ca și cum ai fi în interiorul cavității abdominale"

"Comutarea între braţe, între instrumente este aplicată folosind piciorul. De asemenea, pentru a coagula un vas de sânge te bazezi pe picior. Trebuie să ai o coordonare foarte bună între mâini, picioare, ochi şi creier. Ecranul este o consolă, pentru că există şi sisteme robotice mai rudimentare în care priveşti pe un ecran 3D, cu nişte ochelari speciali. Robotul daVinci are această consolă în care intri propriu-zis cu capul și asta îți permite să vezi 3D, ca și cum ai fi în interiorul cavității abdominale", a explicat medicul chirurg.

Interviul integral, în materialul video de mai jos:

 

Image by stefamerpik on Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel