Este bine sau nu să pui miere în ceaiul fierbinte?
Ştim de la părinţi şi bunici că îndulcirea ceaiului cu miere este un gest absolut normal. Totuşi, este bine să afli că această combinaţie nu doar că nu aduce beneficii sănătăţii, dar poate fi şi toxică.
Indiferent dacă bem un ceai pentru răceală sau pentru un disconfort digestiv, obişnuim adesea să îndulcim infuzia cu o linguriţă de miere şi credem că astfel vom obţine nu numai un gust mai bun, ci vom profita şi de beneficiile celui mai îndrăgit şi sănătos produs apicol. Este adevărat, mierea are numeroase calităţi. Mai exact, conţine în jur de 400 de substanţe organice, printre care riboflavină, vitaminele B12 şi C, calciu, fier, potasiu, fosfor şi magneziu. De asemenea, acest produs apicol este bogat în compuşi care au proprietăţi antioxidante, umectante, antibacteriene, antiinflamatoare şi antifungice.
Dar ce efect are căldura asupra mierii?
Probabil cel mai bun şi avizat răspuns îl dă Ross Conrad, autor al cărții Natural Beekeeping: Organic Approaches to Modern Apiculture . “Ideea este că prelucrarea termică distruge enzimele. Practic, de fiecare dată când încălzim mierea enzimele se distrug, ceea ce reduce foarte mult calitățile curative ale mierii. Mierea crudă și proaspătă are proprietăți antibacteriene și antifungice incredibile.”
Un alt efect al încălzirii mierii este caramelizarea, un proces de transformare a substanțelor chimice organice care duce la schimbarea culorii și a gustului acesteia. Este la fel ca atunci când topim zahărul, iar acesta începe să își schimbe culoarea, gustul și mirosul. Dacă tratamentul termic este puțin mai lung, zahărul se va arde. În timp ce încălzim mierea și implicit zaharurile din ea, se eliberează o substanță numită hidroximetilfurfurol sau HMF. Ea apare natural în toate produsele care conțin zaharuri și sunt încălzite.
Lichidele fierbinţi reduc calităţile mierii şi chiar o pot face toxică
Combinaţia ceai fierbinte + miere trebuie evitată. Iată de ce! Pentru a-şi menţine calităţile benefice, mierea are nevoie de anumiţi parametri: prezenţa unor enzime, aciditate puţin crescută, nivel redus de apă. În momentul în care adăugăm mierea în lichidele cu temperatura mai mare de 42°C, beneficiile mierii dispar. „Dacă diluăm mierea cu apă, îi modificăm pH-ul şi concentraţia de zaharuri, şi deci acţiunea ei împotriva bacteriilor”, declară Olivia Metral, doctor în farmacie, citată de parismatch.be. “Mierea nu trebuie pusă în ceai fierbinte. De fapt, în orice aliment cu temperatura mai mare de 45°C. Va descărca aşa-numitul HMF, un compus toxic”, informează stirileprotv.ro. Aşadar, pentru a beneficia de propietăţile mierii, este indicat să o consumi ca atare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News