Data publicării:

Erupție vulcanică în Islanda. Lava a ajuns până la 80 de metri în aer - VIDEO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video X rawsalerts
Captură de ecran / Foto: Video X rawsalerts

A avut loc o erupție vulcanică în Islanda.

Un vulcan din Islanda a erupt joi pentru a doua oară în acest an, aruncând lavă până la 80 de metri în aer, în ceea ce reprezintă cea de-a șasea erupție în sud-vestul peninsulei Reykjanes din 2021 încoace.

O înregistrare video din zonă a arătat fântâni de rocă topită de culoare portocalie strălucitoare care au ieșit din fisurile din sol, în contrast puternic cu cerul încă întunecat al nopții.

”Avertisment: O erupție vulcanică a început la nord de Sylingarfell”, a anunțat biroul meteorologic al țării pe site-ul său.

Activitatea seismică intensă a început în jurul orei 5:30, iar izbucnirea propriu-zisă a început aproximativ 30 de minute mai târziu, a adăugat acesta. Stațiunea balneară geotermală din apropiere, Blue Lagoon, a fost închisă joi, au mai precizat autoritățile.

Precedenta erupție din zonă a început pe 14 ianuarie și a durat aproximativ două zile, iar fluxurile de lavă au ajuns la periferia orașului pescăresc Grindavik, ai cărui aproape 4.000 de locuitori au fost evacuați.

Riscul este indicat de cantitatea de lavă

Erupția de joi a avut loc la o anumită distanță de Grindavik și este puțin probabil să reprezinte o amenințare directă pentru oraș, a declarat pentru Reuters geofizicianul islandez Ari Trausti Gudmundsson.

”Dar ar putea reprezenta o anumită amenințare pentru drumul spre Grindavik și ar putea reprezenta o anumită amenințare pentru centrala electrică și chiar pentru Blue Lagoon”, a spus el, adăugând că riscul depinde de cantitatea de lavă care va curge.

Erupțiile din Reykjanes sunt așa-numitele erupții de fisură. De obicei, acestea nu se soldează cu explozii mari sau cu o producție semnificativă de cenușă dispersată în stratosferă. În noiembrie autoritățile islandeze au început să construiască diguri care pot ajuta la devierea fluxurilor de lavă departe de case și de infrastructura critică.

În ciuda faptului că au retrogradat nivelul de amenințare al sistemului vulcanic, autoritățile locale au avertizat cu privire la noi erupții, deoarece pământul a continuat să se ridice în zonă din cauza magmei care se acumulează în subteran.

Islanda, care are aproximativ dimensiunea statului american Kentucky, se mândrește cu peste 30 de vulcani activi, ceea ce face din insula din nordul Europei o destinație principală pentru turismul vulcanic, un segment de nișă care atrage mii de persoane în căutare de senzații tari, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel