Data publicării:

Erorile presei occidentale despre România: nici lauda nu poate acoperi lacunele de istorie și geografie

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Într-un articol intitulat "Les 5 villégiatures royales", cotidianul francez "Le Figaro" arată cât de superficial tratează Occidentul istoria și geografia României.

"Les 5 villégiatures royales" este un articol despre locuri de vacanță preferate de familiile regale ale Europei.

Lista începe cu Castelul Peleș, de la Sinaia, numai că jurnalistul francez Philippe Viguie-Desplaces are lacune referitoare la istoria României.

Familia regală a României, o istorie incertă

Jurnalistul notează că "regele Ferdinand I de România, un Hohenzollern, și fantastica lui soție Elisabeta de Wied (poetă încoronată de Academia Franceză sub numele de Carmen Sylva)" au fost cei care au construit Castelul. Elisabeta de Wied nu era soția lui Ferdinand I. Poeta era soția primului rege al României, Carol I. Ferdinand a fost urmașul la tron al lui Carol și nepotul de frate al acestuia. Mai mult, Castelul a fost construit din ordinul lui Carol I, nicidecum din cel al lui Ferdinand.

Totodată, în articol, Ferdinand I este consemnat ca fiind străbunicul regelui Mihai I. În fapt, Ferdinand I era doar bunicul regelui Mihai.

Castelul Peleș este într-un loc "de țară" 

O altă eroare comisă de "Le Figaro" este aceea legată de locul unde se află Castelul Peleș. Potrivit cotidianului francez, Castelul Peleș este situat "la țară", într-un loc unde nu se află suficiente locuri de cazare pentru eventualii turiști dornici să viziteze vechea reședință regală de vară. Pentru România, Sinaia este una dintre cele mai importante stațiuni montane, cunoscută de peste un secol peste hotare și are, oficial, peste 10.000 de locuri de cazare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel