Data actualizării:
Data publicării:

Erika Isac a înnebunit Internetul cu „Macarena”. Gelu Duminică, sociolog: Atunci când femeile au atras atenția „frumos”, societatea nu a auzit / video

Autor: Mihai Preda | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Agerpres
foto: Agerpres

Locul întâi în trending este ocupat, pe Youtube, de Erika Isac cu piesa Macarena. Am discutat cu Gelu Duminică, sociolog, despre efectele melodiei care a înnebunit România, despre misoginie, abuz și dublu standard.

Mihai Preda: Cum a reacționat populația la piesa Erikăi Isac - Macarena?

 

Gelu Duminică: „Oamenii au reacționat divers, la fel cum e și societatea. Unii au susținut-o, considerând că, în sfârșit cineva spune lucrurilor pe nume. Alții au dat ochii peste cap și s-au făcut că nu văd elefantul din cameră din cauza culorii. A doua variantă ne-a șocat pe unii dintre noi, pentru că genul ăsta muzical pe care îl cântă Erika Isac nu e cu panseluțe și cu macarale care râd în soare argintii, ci el conține cuvinte obscene care sunt folosite peste tot în lume. De la Eminem care în piesa My Mom (Mama mea) vorbește despre societate folosind cuvinte obscene și nu despre cum duce flori de ziua mamei, până la Dr. Dre, Wu Tang Clan, toți folosesc cuvinte obscene pe care le repetăm știind că ”motherfucker” nu însemnă ”du-te naiba”.

 

Mihai Preda: Și în societatea românească nu avem deja suficiente exemple de limbaj vulgar?

 

Gelu Duminică: „Societatea românească e obișnuită și ea cu înjurăturile în piese de la B.U.G Mafia, Paraziții, La Familia sau Racla până la trap-ul actual care nu ne deranjează atât de tare. Spre exemplu Cheloo are niște melodii cu un limbaj care ține de sfera patologicului. Uitați-vă la versurile lui Cheloo și comparați cu piesa de față. Genul acela de versuri n-a mai oripilat pentru că erau spuse de un bărbat ”macho”. Nu am auzit forme din alea de înjurături ca la Cheloo în viața mea. Iar omul acela e vedetă de televiziune, omul acela apare săptămână după săptămână și ne dă lecții, uneori purtând și tricouri care îndeamnă la violență. Iar Cheloo nu este singurul caz, noi am avut chiar la președinție misoginisme feroce, misoginisme chiar realese. Noi îl avem pe Gigi Becali în atenția publică de ani de zile, nesancționat.” 

Mihai Preda: Este totuși vorba de limbaj?      

 

Gelu Duminică: „De fapt aici nu este vorba de limbaj, ci ne-a oripilat tupeul. Tupeul unei fete să-i spună masculului feroce reprezentat de ”Mirel din Turnu Magurele” care este un personaj tipic: Fii atent că ești cam bou, că ești misogin, că tu îți bați joc de altă persoană. Și o spune într-un limbaj generat de un tip de frustrare care la rândul ei e generată de faptul că, atunci când au atras atenția frumos, societatea nu a auzit. Pentru că femeile din spațiul românesc tot atrag atenția într-un mod frumos și civilizat, prin marșuri împotriva violenței domestice sau de gen sau prin statistici care arată că o femeie e abuzată fizic la fiecare 7 minute sau omorâtă. Și Alexandra din tragicul caz de la Caracal a cerut ajutor „frumos”, la fel și fata care năștea în fața spitalului a cerut ajutor ”frumos”, de toate s-a râs și ulterior au devenit tragedii. A nu se înțelege că artista a cerut urât, ci mai printre dinți, mai explicit. Și ea nici măcar nu a înjurat ”Mireii din Turnu Magurele” ci a înjurat situația, și a exprimat frustrarea.” 

Mihai Preda: Totuși există oameni pe care nu i-a deranjat limbajul, ci tonalitatea cu care s-a exprimat.

 

Gelu Duminică: „Cine merge pe fenta că i-a deranjat tonul, să fim serioși, discursul românesc e plin de violență și abuz, vedem zi de zi limbaj mult mai dur în politică, vedem preoți care abuzează femeile când vin la spovedanie, vedem primari care se culcă cu fetițe minore, vedem judecători care spun că o fată minoră l-a provocat pe un om de 40 de ani să se culce cu el. În toată societatea asta în care femeile sunt abuzate în fiecare secundă, noi ne oripilăm că o femeie a zis ”las-o în p**a mea”. Asta e un tip de conservare de putere. Iar oamenii aceștia sunt comparabili cu un pasaj din Ferma Animalelor de Orwell, ”să fie egalitate, dar nu între căței”. 

Orice persoană care are un pic de conștiință a observat că femeile în societatea actuală sunt abuzate și știe că ce zice Erika Isac e corect. Am observat corul de bărbați care fluieră femei pe stradă, am fost martori la abuzuri, la violuri, la dat vina pe victime pentru că ”au purtat fusta prea scurtă.”

VEZI ȘI: Daniela Simulescu: Zodia lui Mirel din Turnu Măgurele, celebrul personaj din piesa Macarena a Erikăi Isac - https://www.dcnews.ro/daniela-simulescu-zodia-lui-mirel-din-turnu-magurele-celebrul-personaj-din-piesa-macarena-a-erikai-isac_950030.html

  

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel