Data publicării:

Erdogan vrea ca firmele turcești să reconstruiască Ucraina după război. Înțelegere cu Kievul

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Turcia și Ucraina au semnat un acord care va permite firmelor de construcții turce să participe la reconstrucția infrastructurii ucrainene deteriorate în urma invaziei Rusiei, scrie Reuters.

Turcia împarte o frontieră maritimă cu Ucraina și cu Rusia în Marea Neagră și are relații bune cu ambele. Membră a NATO, Turcia a colaborat cu Organizația Națiunilor Unite pentru a negocia un acord pentru exportul sigur al cerealelor prin Marea Neagră. Aceasta se opune invaziei Rusiei, precum și sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei.

Într-o întâlnire la Istanbul, ministrul turc al Comerțului, Omer Bolat, ministrul Transporturilor, Abdulkadir Uraloglu, și ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, au semnat un document care stabilește parametrii pentru o "Forță de Muncă pentru Reconstrucția Turco-Ucraineană".

Bolat a declarat că cei trei miniștri au discutat rolul pe care Turcia "îl va avea în reconstrucția Ucrainei" și a adăugat că cele două țări vor folosi forță de muncă, care a fost formată în temeiul unui memorandum de înțelegere din 2022 privind reconstrucția Ucrainei, pentru a determina proiectele necesare în Ucraina și pentru a evalua condițiile de finanțare.

"Aceasta va oferi o bază legală importantă pentru eforturile de reconstrucție a Ucrainei. Suntem pregătiți să cooperăm și cu alte țări", a declarat el la ceremonia de semnare a documentului.

Kubrakov a declarat că principalele domenii care necesită reconstrucție sunt sectorul locuințelor și transportul, inclusiv drumurile, podurile și căile ferate ale Ucrainei, precum și infrastructura de transport pe apă a Ucrainei. Potrivit acestuia, eforturile vor stimula și comerțul bilateral.

"Este de o importanță majoră pentru țara noastră să atragem investiții străine în infrastructură", a spus el.

Contractorii turci sunt interesați să participe în toate domeniile reconstrucției infrastructurii, a declarat o sursă din industria turcă care a participat la discuții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel