Data publicării:
Erdogan rămâne ferm: Noi le-am spus liderilor NATO că vom zice 'nu' cererilor Finlandei şi Suediei
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan rămâne ferm în opoziţia sa faţă de primirea Finlandei şi Suediei în NATO, informează dpa.
Noi le-am spus liderilor NATO că vom spune 'nu' cererilor Finlandei şi Suediei. Şi aceasta continuă să fie poziţia noastră, a afirmat joi Erdogan la televiziunea de stat turcă TRT.
Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, într-un mediu de securitate modificat după invazia rusă în Ucraina.
Turcia a blocat însă în aceeaşi zi în Consiliul Nord-Atlantic startul negocierilor de aderare, reproşând Finlandei şi Suediei că sprijină Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, clasificat ca organizaţie teroristă de Ankara, SUA şi UE) şi miliţiile kurde YPG din Siria.
Washingtonul şi-a exprimat totuşi încrederea că aceste două ţări scandinave vor fi admise în alianţă. Preşedintele american Joe Biden îi va primi joi la Casa Albă pe omologul său finlandez Sauli Niinsto şi pe prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, scrie Agerpres.
Citește și - Polonia spune că va ajuta Suedia şi Finlanda dacă ar fi atacate înainte de aderarea la NATO
Polonia va asista Suedia şi Finlanda dacă vor fi atacate înainte de a obţine calitatea de membru al NATO, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.
'Consider aderarea Suediei şi Finlandei la NATO ca un semnal important de întărire a securităţii în Europa', a spus el în timpul unei conferinţe. 'Vreau să precizez că în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul (procesului) aderării, Polonia va veni în ajutorul lor', a adăugat el.
Finlanda și Suedia, cerere oficială de aderare la NATO
Finlanda şi Suedia au solicitat oficial miercuri să se alăture alianţei NATO, o decizie stimulată de invazia Ucrainei de către Rusia, punând în mişcare un proces de aderare care se estimează că va dura doar câteva săptămâni. Citește și - Șefa executivului de la Helsinki: În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare
Finlanda nu doreşte ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a afirmat prim-ministrul Sanna Marin, într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, transmite Reuters. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News