Turcia, gata de OFENSIVĂ în Siria
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Armata Turcia
Armata Turcia
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a promis joi să continue, până ce scopul va fi atins, ofensiva ţării sale din nordul Siriei contra unei miliţii kurde aliate a SUA, în timp ce tensiunile cu Washingtonul cresc, transmite AFP.  

În a şasea zi a acestei ofensive, care suscită îngrijorarea mai multor state, Erdogan a mers la sediul comandamentului operaţiunii, din provincia de frontieră Hatay, în compania şefului armatei şi a ministrului Apărării, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce. 

În cursul acestei vizite, Erdogan a afirmat că ofensiva împotriva miliţiei kurde "Unităţile de apărare a poporului (YPG)" va continua "până ce scopul va fi atins". 

Ankara a contestat joi felul în care a prezentat Casa Albă o convorbire telefonică dintre preşedintele american, Donald Trump, şi omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, apreciind că nu a reflectat fidel conţinutul discuţiei celor doi lideri despre ofensiva turcă din Siria. 

Precizări cu privire la comunicatul Casei Albe

Preşedinţia turcă a dezminţit totodată că Trump şi-ar fi exprimat "preocuparea faţă de retorica falsă şi distructivă venită din partea Turciei", aşa cum s-a formulat în comunicatul de la Washington, afirmând că preşedintele american pur şi simplu a făcut cunoscut că criticile turce la adresa SUA "provoacă preocupare la Washington". 

Pe acelaşi subiect, NATO a declarat că Turcia, care a lansat o ofensivă în nordul Siriei împotriva unei miliţii kurde acuzate de 'terorism', are 'dreptul să se apere', dar 'într-o manieră proporţionată şi măsurată'.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a afirmat joi că militarii americani şi turci discută posibilitatea creării unei "zone de securitate" la frontiera turcă, dar că este vorba pentru moment "doar de o idee". 

Şeful diplomaţiei turce evocase cu puţin timp înainte această opţiune, vorbind de o zonă tampon de 30 km adâncime. El a apreciat totuşi că trebuie, înainte de a discuta despre acest subiect, să fie "restabilită încrederea" între Washington şi Ankara, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel