Data actualizării:
Data publicării:

Erdogan se întâlnește luni cu Putin la Soci, Rusia, pentru a-l convinge pe liderul de la Kremlin să reia acordul privind exporturile de cereale prin Marea Neagră

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan merge luni în Rusia pentru a discuta cu omologul său Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră la timp pentru recolta de toamnă, transmite AFP.

Discuţiile vor avea loc la Soci, în sud-vestul Rusiei. Prima întâlnire a lui Erdogan cu Putin de după octombrie anul trecut are loc în contextul în care forţele ruseşti încearcă să limiteze o contraofensivă a Kievului care începe să fie promiţătoare după trei luni de lupte pe frontul de sud.

Erdogan, unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin

Şeful de stat turc speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova.

Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin. Relaţia lor strânsă, dar uneori turbulentă, pare să se fi consolidat de când Rusia şi-a lansat „operaţiunea militară specială” în Ucraina în februarie 2022. Decizia lui Putin de a reduce şi de a amâna plăţile Turciei pentru gazul rusesc a contribuit la atenuarea efectelor crizei economice.

Detalii despre "acordul cu cereale"

"Acordul cu cereale" a fost încheiat la Istanbul pe 22 iulie 2022. Cu participarea ONU, Rusia, Turcia și Ucraina, au fost semnate două documente - privind crearea unui coridor pentru exportul de cereale din trei porturi ucrainene (Cernomorsk, Odesa și Yuzhny) și privind eliminarea barierelor în calea exportului de cereale, mâncare și îngrășăminte rusești.

Inițiativa a fost prelungită în noiembrie 2022 cu 120 de zile, până în martie, apoi încă de două ori - timp de două luni. Moscova nu a prelungit "acordul cu cereale" și pe 17 iulie. Rusia a trimis atunci obiecțiile sale către Ankara, Kiev și ONU. Ministerul rus de Externe a anunțat încetarea "acordului cu cereale" din 18 iulie.

Citește și - Porturile ucrainene la Marea Neagră, blocate de Rusia. Croaţia, alternativă la transportul cerealelor? "Fiecare uşă deschisă, contribuţie reală la securitatea alimentară"

Citește și - Criză export cereale: Fermierii din Ucraina nu reduc suprafețele însămânțate cu grâu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel