Erdogan, declarația care a făcut înconjurul planetei. Chirieac: Nu e o veste bună
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii, după ce președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a spus că Hamas este o organizație de eliberare, nu una teroristă.
'Declarația lui Erdogan este șocantă. Putem înțelege că Hamas este o ideologie și este, dar nu putem nega nicio clipă că nu este o organizație teroristă. O organizație de eliberare nu omoară femei, copii, bebeluși, bătrâni, oameni fără apărare, civili neimplicați într-o luptă armată. O organizație de eliberare nu atacă fără provocare și fără să anunțe populația civilă a unei alte țări. Hamas a săvârșit toate aceste fapte enumerate.', a zis Chirieac.
'Declarația președintelui Turciei ne arată că, în acest moment, lumea musulmană este mai degrabă adunată împotriva Israelului, cu orice preț. Nu este deloc o veste bună, pentru că Turcia, în lumea musulmană, are un statut aparte. Turcia este puntea dintre Orient și Occident. Turcia este țara unde oamenii au o viață normală, de tip occidental. Prin urmare, este cu totul altceva față de ce se întâmpla sau se întâmplă în Siria, Liban, Iran chiar și în Egipt. Deși Egipt vrea să se normalizeze, să se democratizeze, să se occidentalizeze. Însă Turcia este, de departe, pe primul loc la acest capitol, iar când președintele Erdogan face o astfel de declarație chiar trebuie să ne așezăm cu toții la masă și să ne gândim despre ce este vorba.', a spus Chirieac.
'În privința Hamas, despre cum au reușit să înșele serviciile de securitate israeliene, care sunt cele mai performante din lume, eu cred că nu e importantă doar folosirea telefoanelor cu fir în tunelurile de sub Gaza, nu! Important este că niciunul dintre cei care au pus la cale planul nu a trădat planul respectiv niciunui serviciu secret străin. Hamas și-a ales atât de bine oamenii și sunt atât de hotărâți în crimele lor încât niciunul dintre ei nu a turnat, ca să spun așa. Acesta este adevărul.', a zis Chirieac.
'În privința noii ordini mondiale, eu cred că se așază pe de o parte, democrațiile de tip occidental, democrațiile liberale cu prosperitate, cu democrații imperfecte, dar, în orice caz, utilizabile. În unele state mai funcționale, în altele mai puțin, dar, oricum, poporul face alegerile, fără lupte armate sau falsificare grosieră ale alegerilor, fără lucruri care se întâmplă în ceea ce se numește capitalismul autocrat. Dacă înainte aveam comunism și capitalism, acum avem capitalism peste tot, doar că este un capitalism, pe de o parte democrat, liberal, pe de altă parte un capitalism autocrat sau dictatorial.', a spus Chirieac.
'În a doua categorie intră Rusia, China, dar mai sunt și hibrizi, precum Turcia. În Turcia, Recep Tayyip Erdoğan tot iese președinte la alegeri, deși se pare că ultimele nu au fost totuși corecte. În această a doua categorie sunt majoritatea statelor din lumea arabă. Deci, statele acestea sunt mai degrabă în acest bloc decât în blocul pe care îl numim, în general, occidental.', a zis Chirieac.
'Însă și Coreea de Sud, o democrație, dar și Japonia, o democrație consolidată, fac parte din blocul occidental. Vedeți că atunci când vorbim de Occident nu mai ținem cont neapărat de continent, de criteriul geografic, de poziția din busolă. Când spunem Occident vorbim despre statele care îmbrățișează valorile democratice. Se pare că în lumea aceasta este acum preponderent capitalism autocrat. Asta este noua ordine mondială. Dacă în cazul nostru, al capitalismului democrat, liderul este reprezentat de Statele Unite ale Americii, de cealaltă parte, liderul care s-a impus după războiul din Ucraina este China. Acest fapt înseamnă că, la vârf, confruntarea va fi Statele Unite ale Americii versus China. În trecut, confruntarea a fost între Statele Unite și URSS.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News