Data publicării:
Erdogan crește salariul minim cu aproape jumătate din valoare, deși inflația din Turcia a trecut de 60%. Vestea vine înainte de alegerile locale
Guvernul turc a anunțat o majorare semnificativă a salariului minim, într-o încercare de a compensa inflația în creștere din țară, oferind o perspectivă promițătoare pentru gospodării în același timp cu provocări în gestionarea inflației.
Salariul minim în Turcia va fi majorat cu aproape jumătate, urcând până la echivalentul a 520 de euro lunar în anul următor, în încercarea de a contrabalansa inflația de aproximativ 62% înregistrată în noiembrie 2023, scrie Euronews.
Această creștere rapidă a fost propusă pentru a ajuta cetățenii să facă față costului ridicat al vieții și poate reprezenta un factor important în atragerea susținerii electorale în contextul alegerilor municipale din martie 2024.
Comparativ cu începutul acestui an, majorarea salariului minim este dublă, reprezentând o creștere de 49% față de ajustarea efectuată în prima jumătate a anului. În prezent, în Turcia, aproximativ o treime din cele 86 de milioane de locuitori se află în categoria celor ce câștigă salariul minim.
"Suntem încântați să ne îndeplinim promisiunea de a proteja lucrătorii noștri de impactul inflației", a declarat ministrul Muncii, Vedat Ișıkhan, în cadrul unei conferințe de presă.
Problema inflației
Cu toate acestea, se anticipează că această majorare va contribui și mai mult la inflația deja semnificativă a țării. O criză valutară la sfârșitul anului 2021 a fost sursa celei mai grave inflații din ultimii 25 de ani în Turcia, iar lira turcească s-a depreciat cu aproximativ 35% față de dolarul american în cursul acestui an, tendință care persistă.
În efortul de a contracara inflația și criza valutară, banca centrală a majorat recent rata de referință la 42,5%, marcată ca a șaptea majorare consecutivă a ratei dobânzii.
Cu toate acestea, banca centrală a semnalat că aceste majorări ale dobânzii ar putea ajunge la final în viitorul apropiat.
"Comitetul anticipează încheierea ciclului de strângere a politicii monetare cât mai curând posibil", a declarat Comitetul de politică monetară într-o declarație. "Vom menține strângerea monetară atât timp cât este necesar pentru a asigura o stabilitate susținută a prețurilor."
Cagri Kutman, specialist în piața turcă la KNG Securities, a menționat pentru AP că "mai sunt multe de făcut pentru a tempera inflația, dar piața obligațiunilor este optimistă cu privire la direcția în care se îndreaptă Turcia."
Bartosz Sawicki, analist de piață la Conotoxia fintech, a adăugat că este probabil ca banca centrală să finalizeze luna viitoare majorările ratei dobânzii la 45%.
"În consecință, [banca centrală] ar urma să oprească strângerea monetară înaintea alegerilor locale din martie."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News