Erdogan avertizează Grecia: Rachetele turcești pot ajunge la Atena. ”Când spui Tayfun, grecul se sperie”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa Agerpres.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Sursa Agerpres.
”Dacă nu rămâi calm, o țară precum Turcia nu va fi un spectator”, avertizează președintele Turciei.  

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala acesteia. ”Acum am început să facem propriile noastre rachete”, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în timpul unui discurs ținut duminică la Samsun, în nordul Turciei. ”Desigur, această producție îi sperie pe greci. Când spui Tayfun, grecul se sperie și va spune: ”Va lovi Atena”. Bineînțeles că acest lucru ar fi posibil.”, a mai spus acesta.

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune dezvoltată de Turcia. Racheta, care a fost lansată de test în octombrie peste Marea Neagră și a lovit o țintă la o distanță de aproximativ 560 de kilometri, are o rază de acțiune mai mult decât dublă față de rachetele actuale din arsenalul Turciei.

”Dacă nu rămâi calm, dacă încerci să cumperi ceva pentru a te înarma, din America până în insule, o țară precum Turcia nu va fi spectatoare. Trebuie să facă ceva”, a adăugat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, făcând referire la Grecia.

Intensificarea conflictului 

Turcia și-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni pe fondul a ceea ce Ankara consideră o acumulare militară în creștere pe insulele grecești din Marea Egee, aproape de coasta Turciei. Într-o amenințare repetată, ușor voalată, Erdoğan a spus: ”Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul”, potrivit Politico.

Săptămâna trecută, ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a avertizat Grecia să înceteze militarizarea insulelor din Marea Egee, altfel Ankara ”va lua măsurile necesare pe teren”.

În ciuda faptului că sunt aliați NATO, aceste două țări vecine s-au aflat de zeci de ani în contradicție cu privire la o serie de dispute bilaterale, inclusiv granițele maritime, pretențiile suprapuse asupra platformelor lor continentale și disputa de lungă durată din Cipru.

La începutul acestui an, Grecia le-a cerut aliaților săi occidentali să pună capăt retoricii incendiare a Turciei sau vor risca o altă situație asemănătoare ca cea din Ucraina.

Citește și:

UE, preocupată de legăturile strânse dintre Turcia și Rusia, în pofida războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale contra Moscovei

Aprofundarea relaţiilor economice între Turcia şi Rusia este 'o cauză de mare preocupare', a arătat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, într-o scrisoare către Parlamentul European, a relatat duminică grupul media german Funke.

Un alt motiv de preocupare îl constituie politica Turciei de 'a nu se alătura măsurilor restrictive ale UE împotriva Rusiei', se mai spune în scrisoare.

Conform aceleiaşi relatări, Borrell a subliniat că UE şi Turcia se află într-o uniune vamală, care garantează libera circulaţie a bunurilor, inclusiv a produselor cu dublă utilizare, civilă şi militară.

Este important ca Turcia să nu ofere Rusiei nicio variantă de ocolire a sancţiunilor, a prevenit Borrell.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri că duminică va avea discuţii telefonice separate cu omologii săi rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Volodimir Zelenski, pentru consolidarea acordului asupra exportului cerealelor prin Marea Neagră... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel