Erdogan a vorbit la telefon cu prim-ministrul suedez despre aderarea Suediei la NATO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Erdogan a vorbit la telefon cu prim-ministrul suedez despre aderarea Suediei la NATO / Foto: Facebook Erdogan
Erdogan a vorbit la telefon cu prim-ministrul suedez despre aderarea Suediei la NATO / Foto: Facebook Erdogan
Recep Tayyip Erdogan a vorbit la telefon cu prim-ministrul suedez, Magdalena Andersson, despre aderarea Suediei la NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat sâmbătă, după o discuţie telefonică cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, că nu s-a înregistrat niciun progres în ce priveşte voinţa Suediei de a adera la NATO, informează Agerpres, citând AFP.

"Suedia trebuie să ia măsuri ce privesc subiecte atât de importante precum lupta împotriva terorismului", a spus Erdogan, chemând la "acţiuni concrete" care să răspundă cerinţelor Ankarei, a indicat preşedinţia turcă.

În contextul invaziei ruse în Ucraina, Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO, dar se lovesc de opoziţia Turciei.

Aceasta acuză mai ales Suedia că adăposteşte militanţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara organizaţie "teroristă".

Suedia a fost una din primele ţări care au clasificat PKK drept "organizaţie teroristă" încă din anii 1980. Însă, la fel ca multe alte state occidentale, şi-a exprimat sprijinul pentru miliţiile YPG, aliate ale PKK în Siria, care au luptat contra jihadiştilor din Statul Islamic mai ales alături de SUA.

În ciuda opoziției lui Erdogan, un pas important pentru aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Cele două țări vor fi reprezentate la Summitul de la Madrid

Suedia şi Finlanda, care şi-au depus cererea de aderare la NATO săptămâna trecută, vor fi prezente la Madrid la summitul Alianţei Nord-Atlantice la sfârşitul lunii iunie, a dat asigurări marţi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la forumul de la Davos, relatează AFP. Cele două ţări nordice se vor afla desigur la Madrid în cadrul acestui summit care se va desfăşura între 28 şi 30 iunie, a răspuns Pedro Sanchez, întrebat pe această temă de preşedintele Forumului Economic Mondial (WEF), Borge Brende.

Sunt două mari democraţii (...) şi cred că este foarte important (...) să le avem de partea noastră ca aliaţi ai NATO, a subliniat Pedro Sanchez. Atmosfera, contextul actual şi voinţa politică a aliaţilor este de a lucra în privinţa acestor două ţări, a spus liderul socialist spaniol, dând asigurări că Spania urmează să accelereze procesul parlamentar în vederea ratificării acestei aderări.

Ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina, Suedia şi Finlanda, care împart o graniţă de 1.300 km cu Rusia, şi-au prezentat pe 18 mai dosarul de candidatură secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a salutat gestul ca fiind un moment istoric. Dar Turcia, membră NATO, a deschis o criză în cadrul Alianţei, opunându-se aderării acestor două ţări care au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a celorlalte state membre. Ministrul de externe al Finlandei a anunţat marţi, la Davos, că cele două ţări nordice vor trimite delegaţii la Ankara săptămâna aceasta, în speranţa de a convinge Turcia să nu se mai opună candidaturii lor.

Pentru premierul spaniol, obiectivul principal al summitului de la Madrid va fi unitatea între aliaţi şi între NATO şi Uniunea Europeană. Un dineu informal la acest summit între statele membre UE - dintre care unele nu sunt membre ale Alianţei - şi NATO este în pregătire, a adăugat el. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel