Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Epidemiologul Octavian Jurma: Două declarații făcute de Florin Cîțu care arată că soarta României este pecetluită pentru cel puțin 1 an

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Florin Cîțu
Sursă foto: Facebook Florin Cîțu

Epidemiologul Octavian Jurma susține că soarta României în pandemie de COVID-19 este pecetluită pentru cel puțin un an, făcând referire la două declarații ale premierului Florin Cîțu.

Alegeri prezidentiale 2024

"Două declarații care confirmă că România a adoptat (deliberat sau implicit) modelul suedez și brazilian începând cu valul 2 și pecetluiesc soarta României pentru cel puțin 1 an:

Florin Citu, Premierul României (31 martie 2021): "Nu printre cele mai relaxate, (măsurile din România) sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. România încă păstrează măsurile cele mai relaxate din Uniunea Europeană astăzi."

Florin Citu, Premierul României (5 aprilie 2021): "Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului, sub coordonarea premierului, care să asigure, de la 1 iunie, revenirea la normalitate a României. Cinci milioane de persoane vaccinate este o cifra importantă pentru noi, pentru că reprezintă aproape 35% din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul, cred eu, important că, la sfârşitul lunii mai, să vorbim de revenirea economiei."

 

"Ce a mai rămas de relaxat în România la nivel național?"

Întrebarea care a lipsit la conferință de presă este :"Ce a mai rămas de relaxat în România la nivel național?". Să renunțăm la carantina de noapte? Să renunțăm la măști? Acestea nu sunt măsuri care sufocă viață normală, iar o rată de vaccinare de 35% (un target foarte, foarte optimist) este insuficientă să împiedice un nou val de infectări, mai ales că efectul vaccinării are nevoie de mai mult de 30 zile să se vadă pe curbă.

Singura măsură suplimentară de relaxare reală care a mai rămas de luat este scoaterea de sub incidența scenariilor roșii a industriei ospitalității. În felul ăsta indicatorul rămâne unul pur academic și poate îl abandonăm cu totul pentru a adopta indicatorul european al incidenței la 100.000.

Eșecul testărilor

Știm deja din eșecul monumental al testării rapide în școli (instituții de stat) că testarea rapidă în restaurante (instituții private) este un eșec la fel de previzibil. Asta dacă nu cumva premierul a reușit să îi convingă că pe lângă teste, să plătească din buzunarul lor și personal calificat în recoltarea de probe biologice care să stea la intrarea în restaurante. Nimic nu mă împiedică să îmi fac și eu un test rapid acasă și o să îl țin permanent în buzunar să îl arăt oriunde mi se cere "dovadă" că sunt negativ.

După ce că tot nu suntem în stare să testăm, mai suntem atât de fuduli încât nu permitem exact celor vaccinați sau vindecați (care nu au nevoie de teste să știm că sunt negativi) să circule liber, de parcă vaccinarea și raportarea bolii sunt infracțiuni. Că de obicei recompensăm repetenții și penalizăm premianții. Când tragem linia, ne așteptăm ca lumea să se vaccineze, să își raporteze boală și să se testeze oficial lăsând lumea să își reia viață normală fără vaccinare, fără raportarea bolii și transferând costul testării asupra populației. Please knock me out and wake me up when is all over...

PS. Americanii permit celor vaccinați să se întâlnească în grupuri mici și fără masca nu pentru că au ajuns la 35% vaccinare și pentru că cei vaccinați au un risc infim să transmită boală.", a scris Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel