Energie în plus. Proiect: Instalație capabilă să extragă metanul din apa de canalizare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Energia ”în plus” produsă de centralele de energie regenerabilă, care ar rămâne neutilizată, va fi exploatată pentru a obține metan din apa de canalizare. 

Este vorba despre o instalație capabilă să extragă metanul din apele reziduale. Se numește ”SynBioS” (Syngas Biological Storage) și de anul viitor va face posibilă transformarea apei de canalizare în biogaz, și deci în energie, pentru 1.200 de familii dintr-un oraș din Italia.

Proiectul are o valoare de 10 milioane de euro și va fi pus în aplicare în 2023 la stația de epurare Bologna Corticella, din Italia.

Costurile ridicate ale producției de metan, combinate cu cantitatea mică de gaz produsă, nu fac din această centrală ”soluția” pentru a ieși din criza energetică actuală, însă avantajele sale rămân interesante: SynBioS vă permite să faceți o utilizare mai rațională a energiei electrice, reducând deșeurile și emisiile de gaze cu efect de seră.

Cum va funcționa în detaliu?

Instalația va exploata surplusul de energie produs de centralele de energie regenerabilă (eoliană sau solară): atunci când rețeaua electrică nu poate absorbi această energie, aceasta va fi folosită pentru a alimenta un proces de electroliză, care separă oxigenul de ”hidrogen”. Acesta din urmă va fi folosit apoi pentru a produce metan, care va fi alimentat în rețeaua orașului, potrivit Focus.

Un sistem cu același mod de funcționare a fost construit în 2013 în Germania de către Audi. Diferența constă însă în faptul că uzina italiană va exploata resursele (apă, metan, CO2) produse de stația de epurare din apropiere. 

”Este o modalitate de stocare a surplusului de energie produs din surse regenerabile, care altfel s-ar pierde. Folosirea acestuia pentru a obține metan face posibilă obținerea a mai multă energie: gata de utilizare sau chiar de stocată pentru viitor”, explică inginerul Marcello Bondesan, manager al proiectelor de distribuție și măsurare a energiei la Inrete Distribuzione, subsidiară a Grupului Hera. ”Din păcate, procedura nu este foarte eficientă: energia conținută în metanul astfel obținut este egală cu aproximativ jumătate din cea introdusă. Care, altfel, s-ar fi pierdut ca nefolosit. În schimb, cu această plantă, se transformă în metan în timp real, în câteva secunde”, a mai adăugat acesta.

Un altavantaj este subliniat de către Alessandro Baroncini, director central al Rețelelor Grupului Hera. 

”SynBioS limitează risipa de apă potabilă, deoarece hidrogenul este extras din canalizarea a aproximativ 50 de persoane (250 de litri pe zi pe locuitor). În plus, instalația produce oxigen care poate fi reintrodus în instalația de epurare, economisind astfel energia care ar fi necesară obținerii acestuia din aer. În cele din urmă, emisiile de gaze cu efect de seră sunt reduse: procesul de metanizare absoarbe CO2 emis de purificator: 50 m3 pe oră, egal cu impactul anual a circa 400 de mașini”, a adăugat acesta. 

Pe scurt, nimic nu se aruncă. Când va fi pe deplin operațională, centrala va putea produce 190 de metri cubi/oră de biometan, cu o energie complet funcțională de 1 megawat oră, utilă pentru acoperirea consumului anual a 1.200 de familii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel