ENDOMETRIOZĂ, interviu cu președinta EndoFrance. Sfat pentru femeile din România
Endometrioza este o boală gravă care afectează – la nivel mondial – o femeie din zece. Este considerată o boală tabu cu consecințe teribile. Endometrioza este prima cauză a infertilității feminine. Boala se traduce prin dureri insuportabile, tratamente și efectele lor secundare, intervenții chirurgicale numeroase și infertilitate.
Pentru că în luna martie se organizează marșuri în toată lumea pentru conștientizarea efectelor endometriozei, Yasmine Candau, președinta EndoFrance (asociația din Franța care luptă cu endometrioza de mai bine de un deceniu) a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News despre endometrioză.
VEZI ȘI: ENDOMETRIOZĂ. De ce boala este mai gravă decât CANCERUL
În România, oamenii nu au auzit de această boală cu nume ciudat care transformă viețile femeilor într-un calvar, le condamnă la dureri insuportabile și le răpește visul de a deveni mame. În Franța, lucrurile stau altfel, dar chiar și așa, endometrioza rămâne un subiect tabu. Yasmine Candau ne-a spus că acolo există un medic român care oferă sprijin femeilor care se confruntă cu această boală. Mai multe detalii în interviul de mai jos.
Yasmine Candau, președinta EndoFrance, interviu pentru DC News
DC News: Cum este văzută endometrioza în Franța? Știe lumea de existența acestei boli?
Yasmine Candau: Endometrioza este o boală ginecologică cronică care afectează o femeie din zece. Este o cifră enormă, dar cu toate acestea, endometrioza nu este suficient de cunoscută nici de public, și nici de o bună parte din medici. Până la punerea unui diagnostic corect, femeile așteaptă chiar și șase ani pentru că ele au tendința să nu ia în seamă durerile menstruale.
DC News: Endometrioza se bucură de vizibilitate în Franța?
Yasmine Candau: Suntem norocoase că avem suficienți medici specialiști pe endometrioză, unul dintre ei este chiar român – HORACE ROMAN. Este expert în endometrioză. Horace Roman este interesat de boală și ne ajută să o înțelegem.
DC News: Ce face statul francez pentru femeile care suferă de endometrioză?
Yasmine Candau: EndoFrance este o organizație care luptă de mai bine de 14 ani pentru a face cunoscută boala în special în rândul autorităților publice. Am avut întrevederi cu parlamentarii pentru a atrage atenția Ministerului Sănătății. Trebuie spus că deși endometrioza figurează în obiectivele de sănătate publică din 2004, încă nu este recunoscută ca fiind o boală cronică.
DC News: Cum s-a născut organizația EndoFrance și cum ajutați femeile care suferă de endometrioză?
Yasmine Candau: EndoFrance a fost creată în martie 2001. Este prima asociație înființată în Franța care luptă împotriva endometriozei. La început eram trei femei, acum suntem 427. Misiunile noastre sunt: să sprijinim femeile cu endometrioză și familiile lor, să propagăm cât mai multe informații despre boală și să suținem cercetările științifice în acest caz.
DC News: Ce sfaturi aveți pentru guvernul din România pentru a ajuta femeile care suferă de endometrioză? În țara noastră, nimeni nu vorbește despre această boală cu excepția femeilor care se confruntă cu maladia.
Yasmine Candau: Este greu de răspuns la această întrebare în condițiile în care nu am reușit să facem noi mare lucru în Franța.
DC News: Aveți un mesaj pentru româncele care suferă de endometrioză?
Yasmine Candau: Să nu creadă că este normal să aibă dureri la menstruație. Poate fi un simptom al bolii, iar consecințele pot fi foarte severe, pot influența negativ viața cotidiană și pot duce la infertilitate. În al doilea rând, le sfătuiesc să-și găsească un medic specialist care să se ocupe de boala lor. În al treilea rând, îndreptați-vă către o asociația locală pentru a găsi sprijin și apoi încercați să discutați cu guvernul.
VEZI ȘI: ENDOMETRIOZĂ. Vedete cu endometrioză
Endometrioza, "cenușăreasa" bolilor ginecologice
Endometrioza este considerată un fel de "cenuşăreasă" a bolilor ginecologice, deoarece nici la ora actuală medicina nu a reusit să ofere o explicaţie completă şi logică în ce priveşte cauzele maladiei. Deşi se ştie despre ea de mai bine de un secol.
Endometrioza constă în dezvoltarea endometrului, a mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului, în cu totul altă parte decât la locul potrivit. De exemplu, la nivelul ovarelor, a trompelor uterine, pe peretele abdominal intern, vezica urinara, intestin; uneori poate ajunge până la plămâni, măduva spinării, şi chiar la creier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News