Emoții care ne pot vindeca - Resetarea motivațiilor
DeCeNews vă prezintă o rubrică săptâmânală destinată celor care doresc să-şi rezolve problemele de sănătate prin metode specifice terapiilor complementare, să-şi echilibreze organismul la toate nivelele, sau pur şi simplu doresc să se regăsească pe sine, acesta fiind şi scopul aplicăţiilor practice care vor fi prezentate pe parcurs.
Un prieten de-al meu a avut in urma cu cativa ani o problema la serviciu datorata greselii unui subaltern. Rezultatul a fost ca si-a pierdut locul de munca. Din acel moment a inceput sa gandeasca negativ si nu a mai reusit de atunci sa gaseasca un serviciu convenabil. Cu timpul, a inceput sa isi piarda increderea in sine si starea lui de sanatate a inceput sa fie subreda pe ici pe colo. Acum are aspectul unei persoane garbovite, desi este inca tanar. Tot ce facea parea sa fie fara speranta, lucru care parea nedrept, fiindca nu a fost vinovat cu nimic in situatia din care a rezultat pierderea slujbei sale.
Am incercat de mai multe ori sa il ajut, dar nimic nu parea sa se lege in vre-un fel. Parca totul era impotriva sa...
Gandindu-ma la ce as putea face pentru el, am realizat ca el ar trebui sa il ajut sa isi reseteze cumva gandirea pentru a putea iesi din situatia grea in care se afla. Acelas tip de gandire negativa l-am intalnit si la unii bolnavi cu boli cronice, care se considera fara nici un fel de speranta. Datorita interferentelor intre psihicul lor si mecanismele de vindecare ale organismului lucrurile incep sa mearga la un moment dat din ce in ce mai prost.
Am realizat atunci pentru prima data faptul ca exista un lucru important pe care o persoana aflata intr-o asemenea situatie il pierde din vedere: nu realizeaza ca motivatia care o anima este una negativa (sa scape de somaj, respectiv sa scape de boala). “Motorul” care propulseaza in acest caz actiunile sale este, din pacate, frica.
O motivatie pozitiva ar fi un castig extraordinar de mare. De ce? In primul rand fiindca este constructiva! (Ganditi-va, de exemplu, ce ar insemna pentru economia mondiala o viziune a liderilor de a avea performante economice sanatoase in loc de “a iesi din criza”!). Motivatia negativa, are ca fundament crisparea, pe cand cea pozitiva are la baza creativitatea si promisiunea unei viitoare stari de bine. Atat fortele gandirii cat si cele ale organismului functioneaza coerent si convergent sub comanda sperantei.
Oare ce speranta ar putea avea insa un bolnav asa zis incurabil? Este atat de simplu incat este de multe ori greu de vazut. Toti ne nastem cu un program de viata, pe care vrajiti de iluzia egoului parem sa il uitam: desavarsirea (unii ar putea sa ii spuna la fel de bine “indumnezeirea”). In momentul in care ne recapatam aceasta directie de viata spiritul nostru capata forte noi, si situatii care pareau sa aiba un deznodamant nefast se rezolva aproape de la sine.
Trebuie doar sa ne recapatam motivatia corecta. Sa nu uitam ca boala sau necazurile actioneaza intotdeauna la mai multe nivele, incepand cu cel fizic si terminand cu cel al spiritului. La fel se intampla si cu vindecarea sau cu iesirea din situatiile dificile. Ele repara toate nivelurile afectate din fiinta noastra si intotdeauna ajung sa ne aduca si un alt beneficiu: ne schimba perspectiva.
Exercitiul de saptamana aceasta este unul de esenta meditativa: incercati sa puneti pe hartie motivatiile care stau la baza actiunilor importante pe care le intreprindeti in prezent. Intreprindeti o scurta analiza a fiecaruia. Este pozitiva? Va ajuta in vre-un fel desavarsirea personala? Puteti sa o imbunatatiti in asa fel incat sa contribuie la calatoria catre scanteia divina din interiorul Dvs.? Veti observa cum acest exercitiu are forta de a va schimba incet dar sigur viata in bine.
Citește și:
Emoţii care ne pot vindeca – Tehnici de evitare a supra-analizării
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News