Data publicării:

Emisarul american Zalmay Khalilzad a fost primit de preşedintele afgan pentru a discuta despre acordul de pace

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp
Preşedintele afgan Ashraf Ghani l-a primit luni pe emisarul american Zalmay Khalilzad, a anunţat un responsabil afgan, în condiţiile în care încheierea unui acord istoric între SUA şi talibani este considerată deja ca fiind iminentă, informează AFP.

"Suntem pe punctul de a încheia un acord care să reducă violenţa şi să le deschidă calea afganilor pentru a lua loc să negocieze o pace onorabilă şi durabilă", a notat Khalilzad duminică pe Twitter, de la Doha, unde conducea negocierile cu insurgenţii.

Cele două părţi negociază de luni de zile asupra unui viitor acord de pace care s-ar putea traduce printr-o substanţială reducere a prezenţei militare americane în Afganistan, în schimbul unor garanţii în materie de contraterorism.

Dezvăluind informaţii sub acoperirea anonimatului, un responsabil a spus pentru AFP că Khalilzad a sosit duminică seara la Kabul şi a fost primit de Ghani, pentru a discuta despre rezultatele celei de-a 9-a runde de negocieri care tocmai s-a încheiat la Doha.

Consultările ar urma să continue luni împreună cu alţi înalţi responsabili afgani, printre care probabil şi Ghani, potrivit aceleaşi surse. 

Până acum, guvernul afgan a fost ţinut la distanţă de negocierile de la Doha, talibanii susţinând că el este doar o marionetă a Washingtonului. 

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat anterior speranţa că un acord de pace ar putea fi încheiat până la 1 septembrie, înainte de alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc la 28 septembrie în Afganistan.

Între timp, talibanii rămân activi pe teren. Ei au lansat în acest sfârşit de săptămână două ofensive distincte asupra capitalelor provinciilor Kunduz şi Pul-e Khumri, în nordul Afganistanului, înainte de a fi respinse, potrivit autorităţilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel