Data actualizării:
Data publicării:

Emil ”Cico” Dumitrescu a murit. ”Vă vorbește cel care a fost pentru voi Cico”

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Stiri
WhatsApp

Pe data de 17 ianuarie a încetat din viață, la 84 de ani, Emil ”Cico” Dumitrescu, tocmai în ziua în care își serba aniversarea.

Cico Dumitrescu a fost unul din personajele care au creionat cursul Revoluției române din Decembrie 1989, cu precădere după răsturnarea lui Ceaușescu din 22 decembrie.

„Dragi colegi ai promoției 1958, vă vorbește cel care a fost pentru voi Cico”. Așa și-a început Emil Dumitrescu discursul de la TVR din 22 decembrie 1988, cerându-i mai apoi lui Ion Iliescu, cel cu care a fost coleg la „Ape”, să ajungă la Televiziune unde ar trebui „să ne organizăm”.

Avea să se regăsească după Revoluție în Consiliul Frontului Salvării Naționale și în Colegiul Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

Pe 21 decembrie, contraamiralul și mai apoi viceamiralul Cico Dumitrescu a devenit inculpat în Dosarul Revoluției alături de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus. În aprilie anul trecut și pe numele crainicului TVR Teodor Brateș a fost deschisă urmărirea penală. Toți acuzați de infracțiuni contra umanității.

Cico Dumitrescu nu va mai apuca să își afle verdictul. De altfel moartea sa nici măcar nu a stârnit un mare interes societății. Umbrit de nume mai mari ale dosarului, ”Cico” a rămas un subiect doar pentru cei (puțini) care mai sunt interesați de adevărul despre evenimentele din Decembrie '89 și istorici.

"Cico" a chemat unitățile militare să "apere" Capitala

Dar ”Cico” e departe de a fi un personaj secundar al lui Decembrie 89. Și, la fel de departe de a fi străin de psihoza teroristă indusă cu intenție prin diversiune începând din seara zilei de 22 decembrie, când Ceaușescu a fost îndepărtat de la putere și arestat. Revoluția părea că învinsese.

Psihoza teroristă ce a născut o luptă fratricidă a curmat viețile a peste 800 de oameni. Cu mult peste morții dinainte de îndepărtarea lui Ceaușescu, morți asupra cărora reponsabilitatea îi revine direct dictatorului.  Parchetul General spune azi că psihoza teroristă a avut consecințe care „au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00).” Nu e puțin lucru.

Într-una din aparițiile sale pe postul public, pe 22 decembrie, în plină psihoză teroristă, Cico Dumitrescu  a cerut unităților militare din Târgoviște, Râmnicu Sărat, Buzău, Focșani, Galați și Brăila să se îndrepte imediat spre București pentru „apărarea” următoarelor puncte: Ministerul Apărării Naționale, Academia Militară și unitățile dispuse pe bulevardul Artileriei”. Cine ”atacau” aceste puncte, nici astăzi nu știm.

„Din ordinul șefului Marelui Stat Major, generalul-maior Gușă Ștefan și a generalului-locotenent Stănculescu, v-a transmis acest ordin, căpitan de rang întâi, Dumitrescu”. Așa și-a încheiat Cico Dumitrescu intervenția televizată.

(w670) Emil ”Ci


Se acuză între ei

Ulterior, „cel care a fost pentru voi Cico” s-a contrazis în declarații. Dacă prima oară acesta a negat că ordinul a venit de la Gușă, mai apoi într-un interviu din filmul documentar „Piepturi goale și buzunare pline”, Cico Dumitrescu își nuanțează declarația și spune că a fost informat de crainicul TVR Teodor Brateș iar ordinul a venit de la generalul Nicolae Șchiopu, care i-ar fi confirmat și telefonic acest lucru. Și în declarația dată în 2009 în Dosarul Revoluției, declarație care se regăsește pe blogul revoluționarului Marius Mioc, contraamiralul Emil Dumitrescu susține că a ieșit pe post la solicitarea lui Teodor Brateș care „primise telefon de la Statul Major”.

Teodor Brateș, inculpat și el în Dosarul Revoluției, are o cu totul altă versiune asupra acestor ordine care au alimentat psihoza teroristă și au condus la diversiune. În cartea sa de memorii, fostul crainic TVR afirmă că pe 22 decembrie, începând cu aproximativ ora 19:00, „toate informațiile cu caracter militar pe care le-am comunicat telespectatorilor au fost avizate de comandamentul ofițeresc constituit la etajul XI, în biroul directorului general adjunct” al Televiziunii.

Categoric „informațiile cu caracter militar” la care Brateș face referire sunt cele cu privire la fenomenul terorist, principala cauză pentru decesele de după înlăturarea lui Ceaușescu din dimineața zilei de 22 decembrie.

Faptul că Cico Dumitrescu făcea partea din acest Comandament militar care s-a constituit la etajul XI al TVR, prin care dezinformările și psihoza teroristă au fost alimentate din studiourile TVR, era un secret al lui Polichinele pentru cei interesați de Revoluția din 1989. Azi procurorii care anchetează Dosarul Revoluției vin în confirmarea acestei informații și adaugă: contraamiralul Emil Dumitrescu desfășura o „activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989”.

Cico Dumitrescu nu a mai trăit până la verdictul justiției cu privire la cele petrecute în timpul Revoluției din 1989. Rămâne la latitudinea istoricilor să continue să facă lumină. Deși aici se poate aduce în discuție observația istoricului Carlo Ginzburg care se întreabă în ce măsură un istoric poate să dea verdicte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel