Emil Boc nu crede în varianta alegerilor prezidențiale de anul acesta
Emil Boc ”nu crede că este posibil scenariul” despre care vorbea Victor Ponta ca la sfârșitul anului 2012 să aibă loc alegeri prezidențiale și a explicat că ”CCR trebuie să constate că în nicio matematică din lume 46,2% nu înseamnă 50,1%”.
”Nu cred că este posibil acest scenariu (ca la sfârșitul anului să aibă loc alegeri prezidențiale, n.red.). Din punct de vedere legal, Curtea Constituţională trebuie să constate că în nicio matematică din lume 46,2% nu înseamnă 50,1%. Potrivit Constituţiei, preşedintele se întoarce la exerciţiul funcţiei prezidenţiale şi îşi continuă mandatul până la expirarea lui, adică durata de cinci ani, aşa cum a fost dobândit în anul 2009”, a susținut Boc într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.
Boc a ținut să sublinieze că românii cu drept de vot sunt cei care au fost validați de MAI înainte de referendum, adică cei peste 18 milioane de cetățeni care au participat atât la alegerile din 2009, cât și la scrutinul de demitere a lui Traian Băsescu și consideră Guvernul trebuia ”să dea o cifră exactă, unică”.
”Guvernul avea această obligaţie să răspundă Curţii, dacă era de bună-credinţă, şi să dea o cifră exactă, unică, cu privire la numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Dar, acum, eu vă pun următoarea întrebare simplă şi de bun-simţ, la care să reflecteze toţi românii: la alegerile prezidenţiale din 2009 au avut drept de vot toţi românii care au fost în ţară sau în străinătate, indiferent unde au avut domiciliul sau reşedinţa? Şi răspunsul este, categoric, da, toţi românii au avut dreptul la alegerile prezidenţiale să voteze, indiferent unde au avut domiciliul sau reşedinţa. Se pune întrebarea: acum, la referendumul pentru demitere, aceşti români care au avut domiciliul în ţară sau în străinătate, sau reşedinţa în străinătate, au avut sau nu dreptul de vot la referendum? Răspunsul este, categoric, da. Deci, din acest punct de vedere cifra reală, reală şi autentică, pe care o avem de raportat cu privire la valabilitatea referendumului este cea comunicată de Ministerul de Interne, validată de Biroul Electoral Central, folosită în ziua referendumului, de 18.300.000”, a mai explicat Boc.
Mai mult, fostul premier a completat că cifra la care trebuie să se raporteze judecătorii CCR este 46,2% care-i reprezintă pe românii care au participat la referendum și a menționat că Legea 370/2004 prevede clar că listele electorale permanente ”îi cuprind pe toţi cetăţenii României cu drept de vot, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv, indiferent unde au domiciliul”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News