Embrioni de maimuțe cu celule umane - o problemă științifică și de etică
Oamenii de știință au creat în laborator un embrion combinat între om și maimuță. Studiul are ca scop crearea de organe pentru transplant, dar și înțelegerea evoluției umane.
A fost confirmat faptul că embrioni de maimuță ce conțin celule umane au fost creați în laborator. Echipa de oameni de știință din Statele Unite ale Americii și China a născut dezbateri aprinse pe teme de etică în cazul acestui gen de experimente.
Cercetătorii au injectat celule stem umane, care au abilitatea de a se transforma și adapta într-o multitudine de țesuturi, în embrioni de macac, scrie BBC. Embrioniii au fost ținuți sub observație timp de 20 de zile. Alte astfel de experimente, în care o rasă a fost combinată cu cea umană au mai fost realizate cu embrioni de oaie sau porc. Aceste combinații se numesc himere.
Alte studii asemănătoare, realizate pe porci și oi
Echipa a fost condusă de profesorul Prof Juan Carlos Izpisua Belmonte, de la Institutul Salk din SUA. Omul de știință a creat în 2017 primul embrion dintr-o combinație de om și porc. Munca echipei dorește să răspundă deficitului de organe de transplant, cât și să răspundă unor întrebări despre evoluția umană, evoluția bolilor și îmbătrânire.
„Această abordare himerică poate fi foarte folositoare în avansarea cercetărilor din domeniul biomedical privind atât stadiile incipiente ale vieții, cât și cele finale. Realizăm aceste studii pentru a îmbunătăți și pentru a înțelege viața umană”, a spus Belmonte.
Profesorul coordonator susține că studiul publicat în jurnalul Cell a întrunit toate regulile etice, dar și normele legale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News