Data publicării:

Elveţienii au transformat două lacuri într-o baterie uriaşă. În România, proiectul Tarniţa este în aşteptare de 30 de ani

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Fotografie de la Marlon Martinez, Pexels
Fotografie de la Marlon Martinez, Pexels

Două lacuri din Elveţia au fost transformate într-o baterie uriaşă. Proiectul a început acum 14 ani, însă acum poate aproviziona cu energie electrică peste 900.000 locuinţe. 

Cele două lacuri nici nu sunt la aceeaşi altitudine, conform World Economic Forum. O baterie stochează energia produsă în exces, atunci când apa din lacul de la altitudine inferioară este pompată în cel de la altitudine superioară. La nevoie, apa poate fi eliberată din nou în aval, pornind astfel o turbină hidroelectrică, pentru a genera electricitate. 

Mai multe puteţi vedea în VIDEO-ul de mai jos:

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

O postare distribuită de World Economic Forum (@worldeconomicforum)

Presiune pe producţia de litiu? 

Bateriile au nevoie de litiu pentru a putea funcţiona, astfel că se pune în discuţie problema resurselor limitate. Se aşteaptă ca o eventuală creştere a cererii pentru baterii să pună presiune pe lanţurile de aprovizionare pentru materiale precum litiu, nichel, cobalt, mangan şi grafit, scrie weforum.org.

Proiectul Tarniţa din România, tărăgănat de 30 de ani 

În 2021, surse din piaţa de energie au transmis, conform profit.ro, că mai multe companii din Coreea de Sud au contactat statul român privind o implicare în eventuala resuscitare a proiectul de construire şi operare a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de 1000 MW de la Tarniţa. Ideea pentru această centrală datează din perioada regimului Ceauşescu şi declarată abandonată în 2020. 

Hidro Tarniţa SA se judecă de peste 3 ani cu proprii angajaţi, care reclamă salarii neplătite pentru perioade care, în unele cazuri, potrivit acestora, depăşesc 1 an, scrie Adevărul.

Termocentrala Işalniţa, oprită. Chirieac: Tribunalul Bucureşti a fost de acord că suferă gândacul-croitor şi nu ştiu ce râmă

Analistul Bogdan Chirieac şi consultantul politic Cozmin Gușă au comentat, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media” gestul lui Octavian Berceanu, şef al Gărzii de Mediu în Guvernul Cîţu, prin care a cerut închiderea carierei miniere Roşia, în condiţiile în care mii de oameni au rămas fără loc de muncă.

Complexul Energetic Oltenia a decis să stopeze activitatea termocentralei Ișalnița, din cauza lipsei de cărbuni, asta după ce, în urmă cu mai bine de o săptămână, activitatea Carierei Miniere Roșia a fost oprită din cauza unor probleme de mediu. Din acest motiv, lipsa cărbunelui se resimte în activitatea termocentralelor. Activitatea termocentralei Ișalnița a fost oprită, dată fiind imposibilitatea furnizării de cărbune, după ce Tribunalul București decidea suspendarea Acordului de Mediu pentru exploatările din Cariera Minieră Roșia.

Solicitarea de a închide mina a fost făcută de către o organizație non-guvernamentală, care a cerut chiar anularea Acordului de Mediu, din cauza unor presupuse încălcări ale legislației. Drept urmare, Tribunalul București a acceptat cererea de suspendare și a emis o hotărâre executorie, pusă în aplicare de joi, 30 iunie 2022.

Iată dialogul purtat în cadrul emisiunii ”Deferiți mass-media”: 

Val Vâcu: Ieri, 1000 de oameni disperaţi plângeau la Işalniţa şi Berceanu suna la 112 să vină Poliţia să închidă centrala.

Bogdan Chirieac: "Trebunalul" Bucureşti a oprit extinderea minei de lignit pentru că a suferit gândacul-croitor şi râma nu ştiu care -  nu-i o glumă - chiar aşa au spus.

Val Vălcu: Şocant este că un lider politic care candidează la şefia USR dădea telefon... "112? Veniţi să opriţi Işalniţa!" Se filmau unul pe altul ca să se laude pe Facebook. 

Bogdan Chirieac: E nenorocire, e mare nevoie de lignit. Şi extinderea carierei de lignit pe care se bazează Işalniţa a fost închisă de onorabila instanţă din Bucureşti, la sesizarea unui ONG. ONG care a câştigat procesul... cum e şi normal...

Val Vâlcu: Nu ştiu de ce se mai face proces. Trebuia să-i dea din prima.

Bogdan Chirieac: Nu s-a convocat CSAT-ul pentru asta, pentru că e totuşi atac la securitatea naţională a României, scăderea puterii energetice... nu s-a întâmplat nimic.

Val Vâlcu: Pe mine mă şochează această acţiune a USR-ului, această asumare.... adică - îmi asum să nu cumva să depăşesc 10%.

Ăsta este electoratul lor de 10-15% care spune - "Ce atâta energie, dom'le? Ca să umble ăştia cu maşini scumpe?".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel