Data actualizării:
Data publicării:

Elveţia vrea să desemneze Hamas drept organizaţie teroristă

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Guvernul federal elveţian "consideră că (gruparea) Hamas trebuie desemnată drept organizaţie teroristă" şi examinează opţiunile legale de care dispune în acest sens, a transmis miercuri Consiliul Federal elveţian într-un comunicat, relatează AFP.

În acelaşi timp, "Elveţia este pregătită să sprijine orice efort din regiune pentru detensionarea" situaţiei, a adăugat el.

"Consiliul Federal a urmărit recentele atacuri şocante lansate de Hamas din Fâşia Gaza împotriva civililor din Israel. Acesta condamnă în termenii cei mai fermi aceste acte teroriste şi cere eliberarea imediată a ostaticilor deţinuţi de Hamas", se arată în comunicatul publicat miercuri la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului Federal.

"Grupul operativ pentru Orientul Mijlociu", creat în urma atacurilor Hamas în Israel şi a ripostei statului evreu, va fi însărcinat cu studierea opţiunilor care vor permite calificarea organizaţiei islamiste drept "teroristă".

Consiliul nu a oferit un calendar în acest sens. Luni, în timp ce apelurile din partea organizaţiilor evreieşti din Elveţia, dar şi din partea principalului partid din Elveţia - UDC - deveneau din ce în ce mai presante pentru a interzice Hamas, ministrul de externe Ignazio Cassis a explicat că este dificil pentru Elveţia să ia această decizie, deşi UE şi Statele Unite au făcut acest lucru.

Consiliul Federal elveţian consideră că poate interzice doar organizaţiile care sunt interzise şi de ONU, a explicat Cassis într-o conferinţă de presă.

"Am făcut acest lucru în 2015 în cazul Al-Qaida, cu o lege specială care s-a încheiat la sfârşitul anului trecut", a spus el.
Astfel, doar Al-Qaida, gruparea Stat Islamic şi câteva organizaţii conexe sunt interzise în prezent în Elveţia.

Toate încercările din parlament de a interzice Hamas au eşuat până acum, însă o comisie a camerei inferioare a făcut o propunere în acest sens la începutul acestei săptămâni.

Vezi și - Israelul trebuie să 'eradicheze' Hamas pentru a descuraja islamismul violent în lume, a declarat ministrul israelian al informaţiilor

Războiul dus de Israel trebuie 'să eradicheze' mişcarea islamistă palestiniană Hamas pentru a desuraja islamismul violent în lumea întreagă, a declarat ministrul israelian al informaţiilor, Gila Gamiel, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru France Presse.

'Trebuie să-l eradicăm pentru ca aceasta să nu se repete, pentru ca să nu mai existe nici opţiunea şi nici măcar ideea pentru altele în lume', a afirmat ea, menţionând atacul fără precedent al Hamas împotriva Israelului. La 7 octombrie, în ultima zi a sărbătorii evreieşti Sukkot şi în plin Shabbat, sute de combatanţi ai Hamas s-au infiltrat Israel la bordul unor vehicule, pe cale aeriană şi pe mare, pentru a ucide peste 1.000 de civili în stradă, la ei acasă sau la un festival muzical, semănând teroare sub o ploaie de rachete.

În cursul acestui asalt de o extremă violenţă, care a siderat întreaga ţară, ei au răpit mai multe zeci de israelieni, străini şi persoane cu dublă cetăţenie, pe care Hamas îi ţine ostatici în Gaza şi ameninţă să îi execute. Potrivit armatei, peste 1.200 de persoane au fost ucise, inclusiv 169 de soldaţi israelieni. Drept ripostă, Israelul bombardează fără întrerupere de atunci Fâşia Gaza, controlată din 2007 de Hamas şi unde autorităţile locale au informat că ar exista peste 1.000 de morţi de la începerea loviturilor israeliene.

'Acţiunea noastră decisivă va incita alte organizaţii să nu repete aceleaşi atacuri tragice', a declarat Gamliel, membră a cabinetului de securitate israelian, dar fără autoritate asupra serviciilor de securitate ale ţării. Ministrul a precizat de altfel că nu este oportun să abordeze problema eşecului serviciilor de informaţii, care a permis combatanţilor Hamas să treacă frontiera sudică a Israelului şi să lanseze un atac de asemenea amploare. Ea a refuzat de asemenea să menţioneze eforturile desfăşurate pentru localizarea şi eliberarea ostaticilor Hamas, al căror număr este estimat la circa 150 de persoane, potrivit guvernului israelian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel