Elveţia se opune furnizării de armament în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Louis, de la Pexels
Fotografie creată de Louis, de la Pexels
Elveţia nu îi permite Germaniei să furnizeze arme de război Ucrainei. 

Elveția neutră a împiedicat livrările de arme germane către Ucraina, blocând reexportul de muniție de producție elvețiană folosită la vehiculele blindate Marder, pe care Kievul ar dori să o primească, a relatat ziarul elvețian SonntagsZeitung, conform Reuters.

Vestea vine în contextul în care cancelarul german Olaf Scholz se confruntă cu critici tot mai mari pentru eșecul guvernului său de a livra arme grele Ucrainei pentru a o ajuta să respingă atacurile ruse, chiar dacă alți aliați occidentali și-au intensificat livrările.

Marder, fabricat de producătorul german de arme Rheinmetall, folosește muniție fabricată în Elveția, a precizat ziarul. Elveția restricționează reexportul acestui tip de material de război către zonele de conflict.

Ziarul a citat un purtător de cuvânt al Secretariatului de Stat elvețian pentru Afaceri Economice (SECO), care a declarat că a primit două solicitări din partea Germaniei privind transferul în Ucraina a muniției primită din Elveția.

"Ambele solicitări ale Germaniei au primit un răspuns negativ, legat de neutralitatea elvețiană și de criteriile obligatorii de respingere din legislația privind materialul de război", a declarat purtătorul de cuvânt, citat de ziar.

SECO nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Elveția s-a îndepărtat de practicile anterioare și a adoptat sancțiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar a declarat că neutralitatea sa nu-i permite furnizarea de arme în zonele de conflict.

Luna trecută Elveția a respins cererea Poloniei de a primi arme pentru a ajuta Ucraina vecină, scrie Mediafax.

Zelenski a discutat cu Erdoğan despre situația din Mariupol

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan duminică, în ajunul convorbirilor dintre preşedintele turc cu omologul său rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Zelenski a spus că el şi Erdoğan au discutat despre necesitatea evacuării imediate a civililor din oraşul-port Mariupol ocupat în mare parte de ruşi, inclusiv a celor din oţelăria Azovstal.

Kievul a indicat duminică mai devreme că forţele ruse au continuat să bombardeze oraşul de la Marea Azov, care este asediat de la începutul lunii martie de armata rusă, şi în special oţelăria Azovstal, ultima redută de rezistenţă a combatanţilor ucraineni, notează AFP.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel