Data publicării:

Elveția recunoaște Holodomorul, foametea din Ucraina, drept ”genocid”. Moțiunea, adoptată de două treimi dintre parlamentari

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO cu rol ilusrativ: Freepik @pvproductions
FOTO cu rol ilusrativ: Freepik @pvproductions
34 de țări și Parlamentul European au recunoscut Holodomorul drept genocid.

Citește și: Colectivizarea Ucrainei: Moscova califică drept ”zel antirusesc” votul din parlamentul Franței și genocidul împotriva ucrainenilor comis de URSS

Elveția a devenit cea mai recentă țară care a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată în urmă cu 90 de ani de regimul stalinist în Ucraina, relatează agenția DPA.

Astfel, marți, camera inferioară a parlamentului elvețian (Consiliul Național) a votat o moțiune în acest sens, adoptată cu 123 de voturi ”pentru” și 58 ”împotrivă”.

Cel mai mare partid din legislativul de la Berna, formațiunea de dreapta naționalistă Partidul Popular Elvețian (SVP), a votat împotrivă. Verdictul asupra comiterii sau nu a unui genocid este responsabilitatea instanțelor internaționale, a motivat acest vot Monika Rüegger, parlamentară membră a SVP. ”Elveția nu stabilește existența unui genocid și nu ar trebui să se lase instrumentalizată”, a adăugat ea.

Parlamentele sau guvernele a 34 de țări, plus Parlamentul European, au recunoscut până în prezent Holodomorul drept genocid.

În anii 1932 și 1933 circa patru milioane de ucraineni, precum și milioane de kazahi și sute de mii de ruși, au fost victime ale Holodomorului (care în limba ucraineană înseamnă exterminare prin înfometare) comis de regimul stalinist. Recoltele, animalele și stocurile de produse agricole au fost atunci confiscate în urma deciziei lui Stalin de colectivizare a agriculturii, scrie Agerpres.

Foametea lui Stalin

Una dintre justificările centrale ale lui Vladimir Putin pentru declanșarea unui război în Ucrainei se bazează pe afirmațiile sale conform cărora cele două țări constituie un singur popor și că el își dorește demilitarizarea și denazificarea țării.

”Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi. Este o parte a propriei noastre istorii,  a culturii și spațiului spiritual”, a spus Putin înainte de a invada Ucraina, în 24 februarie 2022.

Totuși, deși ucrainenii suferă și mor acum din cauza soldaților ruși, în istorie au mai avut de suferit din cauza unui alt lider. Este vorba de Stalin. Printre cele mai semnificative evenimente amintite în aceste momente este cunoscut sub numele de Holodomor, o foamete artificială care a sfâșiat și a ucis milioane de oameni în Ucraina la începutul anilor 1930, când făcea parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste, scrie USA Today.

Ce este Holodomorul și cine l-a cauzat?

Holodomorul se traduce aproximativ prin ”moarte de foame” din ucraineană. Acesta este modul în care ucrainenii se referă la moartea de foame în masă a milioane de oameni în Ucraina, între 1932 și 1933, sub dictatorul sovietic Iosif Stalin. Vezi articolul complet aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel