Data actualizării:
Data publicării:

Elveţia, afectată de încălzirea globală. Geneva s-ar putea transforma într-o "mică Grecie", cu clădiri albe și măslini la tot pasul

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Din cauza încălzirii globale, elvețienii ar putea ajunge să vopsească toate clădirile în alb, adoptând stilul mediteranean.

Potrivit unui membru elvețian al partidului Verzilor, cu schimbările climatice în curs, se estimează că, până în 2090, clima din Geneva va deveni asemănătoare celei din Puglia, regiunea mediteraneană. El consideră că orașul trebuie să se adapteze și să fie transformat după un model urban mediteranean, cu ziduri albe și infrastructuri care să faciliteze circulația naturală a aerului.  De asemenea, în mediul rural, el subliniază că deja au început să fie plantați măslini, una dintre speciile tradiționale din această regiune caldă și aridă, scrie Rador, citând ilsole24ore.

Elveţia va fi deosebit de afectată de încălzirea globală, spune Antonio Hodgers, şeful departamentului funciar al cantonului Geneva, într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul Le Temps.

”Pentru fiecare creştere cu două grade Celsius a temperaturii globale, Podişul Elveţian va suferi patru”, adaugă el, precizând că afirmaţiile sale se bazează pe prognozele Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) al ONU.

Unii fermieri "se dedică măslinilor”

Conform declarațiilor lui Hodgers, președintele guvernului de la Geneva, orașul trebuie să se adapteze la verile mai calde, în timp ce iernile vor rămâne foarte probabil ”rigide”. Pentru a face față acestor schimbări climatice, el propune creșterea numărului de spații verzi și reducerea suprafețelor acoperite cu asfalt. În același timp, Hodgers intenționează să planteze 150.000 de copaci.

Centrul istoric al Genevei este ”deja parţial adaptat” unui climat mai cald, notează el. ”Un aspect care trebuie luat în considerare atunci când se decide construirea sau renovarea unor edificii. Cât despre mediul rural, cantonul îi ajută deja pe fermieri, unii se dedică măslinilor”. Hodgers crede că societatea occidentală se va putea obişnui cu noile standarde climatice.

”Oamenii sunt făcuţi să se adapteze”, observă el, subliniind că ”locuitorii regiunii Puglia trăiesc fericiţi”. Însă pentru procentul de 15% din populaţia lumii cea mai ameninţată, clima ”va deveni nesustenabilă. Şi asta e ceea ce mă îngrijorează cel mai mult”.

Și în România, deputatul PNL Gabriel Andronache vrea ca toate blocurile din România să fie vopsite în alb. "Este sufocant de cald în aceste zile de vară. În acest context, consider că este o datorie pro-viață ca, prin mici contribuții personale, să contribuim la reducerea fenomenului încălzirii globale prin măsuri de eficiență energetică. Mai puțină energie consumată înseamnă mai puțin combustibil fosil utilizat pentru producerea acesteia”. Citește mai mult>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel