Elon Musk susține că Neuralink ar putea „vindeca” tinitusul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Start-up-ul Neuralink ar putea vindeca țiuitul în urechi, potrivit lui Elon Musk.

Se spune că creierul uman este cea mai complexă structură biologică care a existat vreodată. În timp ce știința nu înțelege pe deplin creierul, cercetătorii din domeniul în expansiune al neuroștiinței au făcut progrese.

Cercetătorii în neuroștiință au făcut incursiuni substanțiale în cartografierea funcțiilor complexe ale celor aproximativ 85 de miliarde de neuroni ai creierului și a celor 100 de trilioane de conexiuni dintre ei. (Pentru a pune acest număr astronomic în perspectivă, există peste 400 de miliarde de stele în galaxia Calea Lactee.)

Neuralink, un start-up din Silicon Valley susținut de Elon Musk, a dezvoltat un dispozitiv neuroprotetic cunoscut sub numele de interfață creier-calculator. Printre altele, Musk susține că acest cip ar putea vindeca tinitusul, afecțiunea neurologică care provoacă țiuit în urechi, în termen de cinci ani. Dar este posibil acest lucru?

Ce este Neuralink?

Dispozitivul Neuralink de mărimea unei monede, numit Link, este implantat la nivelul craniului de un robot chirurgical de precizie. Robotul conectează o mie de fire în miniatură de la Link la anumiți neuroni. Fiecare fir are un sfert din diametrul unui păr uman.

Dispozitivul se conectează la un computer extern prin Bluetooth pentru o comunicare continuă.

În viitor, protezele Neuralink ar putea ajuta persoanele cu diferite tipuri de tulburări neurologice în care există o deconectare sau o defecțiune între creier și nervii care deservesc corpul. Acestea includ persoanele cu paraplegie, tetraplegie, boala Parkinson și epilepsie.

De la înființarea sa, în 2016, Neuralink a recrutat oameni de știință de primă clasă din mediul academic și din comunitatea de cercetare mai largă pentru a dezvolta tehnologia necesară pentru a trata aceste afecțiuni.

Elon Musk susține că ar putea vindeca tinitusul

Elon Musk a susținut că dispozitivul Neuralink ar putea vindeca tinitusul până în 2027.

Tinitusul este o afecțiune neurologică care se manifestă ca un țiuit sau bâzâit în urechi în absența unei surse externe.

Tinitusul este o problemă comună, cauzată atunci când nervul care conectează urechea internă cu creierul, cunoscut sub numele de nervul vestibulocohlear, este deteriorat din cauza zgomotului puternic prelungit, a rănilor sau a deficiențelor de alimentare cu sânge.

Un remediu pentru tinitus s-a dovedit evaziv. În prezent, tratamentul se concentrează pe mascarea sunetului sau pe învățarea de a-l ignora.

Astfel, proteza Neuralink se conectează la cortexul cerebral, stratul de suprafață al creierului. Aici dispozitivul poate remedia deteriorarea capacității creierului de a procesa intrările sau ieșirile senzoriale motorii.

Implanturile neuronale au ajutat oamenii de la începutul anilor 1960, când primul implant cohlear a fost plasat la o persoană cu deficiențe de auz. Au fost multe progrese în cei 60 de ani de atunci.

Oamenii de știință sunt în general optimiști că dispozitivul are potențialul de a trata tinitusul. De asemenea, poate fi util în tratarea tulburării obsesiv-compulsive, repararea leziunilor cerebrale și tratarea unor afecțiuni precum autismul sau bolile degenerative ale sistemului nervos folosind stimularea profundă a creierului, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel