Data publicării:

Elicoptere ale Marinei SUA au scufundat 3 ambarcaţiuni ale rebelilor houthi din Yemen

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Elicoptere ale Marinei SUA au scufundat trei ambarcaţiuni ale rebelilor houthi din Yemen care au atacat o navă container în Marea Roşie, a anunţat duminică armata americană, potrivit AFP.


După ce rebelii houthi au tras asupra elicopterelor americane, acestea "au ripostat în legitimă apărare, scufundând trei dintre cele patru nave mici şi omorându-i pe membrii echipajele", a precizat Comandamentul Militar al SUA în Orientul Mijlociu (CENTCOM) într-un comunicat, adăugând că a patra navă "a fugit din zonă".

Marina americană, a subliniat CENTCOM, a răspuns unei solicitări de asistenţă din partea Maersk Hangzhou, o navă container sub pavilion singaporez deţinută şi operată de Danemarca, ce a raportat că a fost atacată pentru a doua oară în 24 de ore în timp ce naviga în Marea Roşie.

Nava a fost vizată anterior de două rachete balistice lansate de pe teritoriul yemenit controlat de rebelii houthi, pe care armata americană le-a doborât.

De la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, în urma atacului mortal asupra Israelului din 7 octombrie comis de mişcarea islamistă palestiniană, rebelii houthi au vizat în mod repetat navele care folosesc ruta maritimă vitală din Marea Roşie, cu lovituri despre care spun că sunt menite să îi sprijine pe palestinienii din Gaza.

Atacurile pun în pericol o rută de tranzit prin care trece până la 12% din comerţul mondial, determinând Statele Unite să înfiinţeze o forţă navală multinaţională la începutul acestei luni pentru a proteja navele din Marea Roşie.

Imediat după anunţul SUA, compania daneză Maersk a precizat că suspendă trecerea navelor sale prin Marea Roşie timp de 48 de ore.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel