Elevii şi profesorii vor avea cald în clasă, la iarnă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece, spune ministrul Sorin Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu dă garanţii că şcolile din România vor fi încălzite la iarnă şi că acest lucru este o prioritate, pe lângă programul Masa Caldă şi asigurarea transportului elevilor. "Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece! Am convocat astăzi, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece. Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie. În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație. Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de patru ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia! Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României" a scris ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, într-o postare pe profilul personal de Facebook.

Programul "Masă caldă în școli" 2022-2023. Ce conține meniul oferit elevilor

Programul "Masă caldă în școli" a fost înființat în 2016 și aplicat în primul an în 50 de școli. În 2017, Guvernul de atunci a hotărât continuarea lui, tot în 50 de școli, iar anul acesta, Nicolae Ciucă a vrut să facă un pas măreț și a inclus 350 de școli care să beneficieze de acest program. Potrivit Ordonanței de Urgență care a fost publicată în Monitorul Oficial, bugetul de finanțare al proiectului rămâne același ca anul trecut, chiar dacă școlile care sunt implicate în acest an sunt dublate. Astfel, guvernul alocă o sumă de 147.000.000. „În anul școlar 2022-2023, pe perioada desfășurării cursurilor, preșcolarilor și elevilor din 350 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/ beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în Ordonanța de Urgență.

Au trecut trei săptămâni de la începutul anului școlar 2022-2023 și niciuna dintre unitățile de învățământ din lista înființată de statul român nu a primit meniurile pentru elevi. Motivul ar fi licitațiile, proces care poate dura între 30 și 90 de zile, conform edupedu.ro. Iată ce va conține meniul oferit elevilor.

produse de panificație din făină integrală (pâine feliată sau batoane)

produse din carne/brânzeturi/derivate din lapte

legume (roșii, castraveți, salată etc.)fructe

Mâncărurile gătite care vor fi introduse în meniuri:

Supe/ciorbe

ciorbă de legume

supă de pui cu legume

ciorbă de văcuță cu legume

Fel principal

legume cu piept de pui la grătar

mâncare de mazăre cu piept de pui

pilaf cu legume și ficăței de pui

piure de morcov cu grătar de pui

piure de cartofi cu piept de curcan

ghiveci de legume cu pui

piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume

Alimentele care urmează să ajungă la elevi au fost autorizate de către Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Astfel, mâncarea trebuie gătită în dimineața zilei în care se servește și trebuie păstrată în condiții sanitar-veterinare, dar și în condiții igienico-sanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel