Data actualizării:
Data publicării:

Elena Udrea și Ioana Băsescu, zi decisivă în dosarul finanțării campaniei lui Traian Băsescu din 2009

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție ar urma să se pronunțe în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2009, după ce în data de 8 iunie o decizie în acest caz s-a amânat pentru 11 iulie, pentru a cincea oară. 

UPDATE: Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de dosarul campaniei electorale a lui Traian Băsescu. S-au prescris faptele

 

 

În cauză este vorba despre dosarul cu privire la finanțarea electorală a campaniei lui Traian Băsescu din 2009. Elena Udrea este acuzată în acest dosar de instigare la luare de mită şi spălare de bani, în timp ce Ioana Băsescu este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălare de bani.

Avocații Elenei Udrea au cerut Înaltei Curți de Casație și Justiție încetarea procesului penal în dosarul privind finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu în alegerile prezidențiale din anul 2009, pe motiv că faptele s-au prescris. 

Procesul durează de 6 ani,  dosarul fiind trimis în instanță de către procurorii DNA în mai 2017. Instanța de fond le-a condamnat pe Elena Udrea la 8 ani de închisoare și pe Ioana Băsescu la 5 ani.

În concluziile lor, avocaţii au cerut încetarea procesului, pentru că faptele s-au prescris. 

În cazul Elenei Udrea, acuzată de comiterea a 7 infracţiuni, prescrierea s-ar fi  produs între decembrie 2017 şi decembrie 2019, a spus avocatul Veronel Rădulescu. 

Potrivit Codului de Procedură Penală, „deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. În dosarul în care sunt inculpate Elena Udrea și Ioana Băsescu deliberările judecătorilor durează de peste 140 de zile.

În rechizitoriul DNA se arată că ”în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală”. 

Decizia de astăzi vine după cinci  amânări a pronunțării sentinței, hotărârea de astăzi, dacă nu va fi amânată din nou,  fiind definitivă. 

A mai primit pedeapsă cu executare Gheorghe Nastasia (6 ani de închisoare). Cu suspendare au fost condamnați Victor Tarhon, fost președinte CJ Tulcea (4 ani) și Silviu Wagner, fost director Oil Terminal (3 ani).  

Rămâneți pe DCNews pentru a afla decizia ÎCCJ în acest dosar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel