Elena Udrea: România crește, dar trebuie să fim foarte atenți la criza economică internațională
Cred că principalul subiect căruia trebuie să-i acordăm atenţie în această perioadă este situaţia economică internaţională. Chiar dacă Statele Unite au reuşit să ridice plafonul datoriei publice, chiar dacă liderii principalelor ţări din Uniunea Europeană au decis acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, dar şi susţinerea Portugaliei şi Irlandei, lucrurile par a se înrăutăţi de la o zi la alta, ba chiar de la o oră la alta, scrie ministru Elena Udrea pe blogul personal.
Se pare că pierderile de pe bursele din Europa şi SUA în ultima săptămână se ridică la peste 1 trilion de dolari americani – adică PIB-ul României pe aproape 6 ani.
În timp ce în alte ţări, presa monitorizează de la minut la minut evoluţia pieţelor financiare, la noi este o tăcere suspectă, aproape impusă. Ceea ce mă face să cred că televiziunile de ştiri, altfel pricepute la toate, fie nu înţeleg ce se întâmplă, fie nu vor să prezinte ceea ce se petrece în afara României, tocmai pentru a da vina pe actuala guvernare, în cazul unor noi dificultăţi.
Cu toate aceste veşti bune, venite dinspre execuţia bugetară pe primele 6 luni, din perspectiva păstrării creşterii economice, dar şi a avansului prognozat pentru 2012, suntem însă direct influenţaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Legat de criza din 2008-2009, am auzit mereu sintagma „too big to fail”. Ei bine, acum auzim sintagma „too big to save” referitoare la Italia şi Spania, ceea ce este cu adevărat îngrijorător.
De aceea, aşa cum fac şi reprezentanţii Băncii Naţionale, invit la prudenţă. Nu avem voie să dăm frâu liber tentaţiei pentru creşteri populiste de pensii şi salarii. Românii au trebuit să facă sacrificii mult prea mari ca economia naţională să se stabilizeze, pentru ca ele să fie anulate acum de dorinţa celor din USL de a ajunge la putere.
În 21 iunie, la consultările de la Cotroceni, Preşedintele le-a propus lui Victor Ponta şi Crin Antonescu formarea unui Comitet de monitorizare şi analiză a evoluției crizei economice internaționale, pentru a putea preveni eficient efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra României. Neînţelegând nimic, dar dorind să pară preocupaţi şi înţelepţi, cei doi au cerut înființarea unui Comitet de monitorizare a crizei economice interne. Preşedintele i-a corectat, explicându-le că nu este nevoie să monitorizeze criza economică internă, deoarece Guvernul a luat măsurile corecte şi a reușit stabilizarea economiei, dar că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în exterior, srie ministrul Turismului pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News