• Elena Udrea, extrădată. Chirieac: Poate să intre în istorie prin dezvăluirile sale
Bogdan Chirieac a comentat decizia instanței din Bulgaria de a o extrăda pe Elena Udrea.
Curtea de Apel din Sofia s-a pronunțat vineri, în procesul privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare.
Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, la ora 17.45, pentru a i se citi verdictul, iar la ora 17.50 instanța din Bulgaria a decis în favoarea extrădării sale în România.
La începutul şedinţei de judecată, Udrea le-a cerut celor trei judecători bulgari din complet să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene. Cum soluţionarea sesizărilor la CJUE durează foarte mult, Udrea a solicitat ca până la un verdict al CJUE să fie lăsată în libertate.
'Doresc să solicit instanţei să pună această întrebare, având în vedere că există în acest moment în nenumărate ţări din UE situaţii similare cele ale cetăţenilor români, în care s-a luat decizia de netrimitere în România, în cazul unor încălcări şi unor abuzuri. Abuzuri mult mai slabe decât în cazul meu. Consider că la nivelul UE ar trebui să existe o decizie care să reglementeze unitar pentru toate ţările UE răspunsul instanţelor din ţara unde se judecă cererea de predare.', a spus Udrea în instanță.
'Nu ştiu juridic să explic mai bine, rugămintea este ca această întrebare să fie trimită către CJUE, însă doar cu condiţia în care să aştept în libertate răspunsul CJUE. Este cunoscut că judecata la CJUE durează minim câteva luni până la un an-doi, iar varianta ca eu să aştept acest răspuns în stare de arest ar însemna ca eu să continui să fiu într-o stare de detenţie, în baza unei hotărâri ilegale, pronunţată de un tribunal nelegal constituit în România. Rugămintea mea este ca această întrebare să fie acceptată doar dacă se admite ca răspunsul să-l aştept pe teritoriul Bulgariei, dar cu o altă măsură decât arestul preventiv', a mai spus Udrea în instanţă (citește AICI).
Bogdan Chirieac, despre decizia instanței din Bulgaria
Bogdan Chirieac, analist politic, a intervenit telefonic la Antena 3, la emisiunea News Hour with CNN, unde a comentat decizia instanței din Bulgaria de a o extrăda pe Elena Udrea:
„Era puțin probabil să avem o astfel de decizie, până de curând, cel puțin la termenele anterioare, dar, mă rog, justiția din Bulgaria e cumva pe același palier cu justiția din România, adică pe ultimele locuri din Uniunea Europeană. S-a luat decizia, probabil că va fi adusă în țară, dacă nu cumva se mai continuă cu o cale extraordinară de atac.
Altminteri, însă, palma pe obrazul justiției din țara noastră rămâne, să știți! Atâția condamnați în România sunt bine mersi în multe state europene care refuză să mai recunoască deciziile instanțelor românești. Și, pe bună dreptate, ținând seama de halul în care este justiția din țara noastră“, a spus Bogdan Chirieac.
Chirieac: Sper ca Elena Udrea să înceapă să povestească
„În cazul doamnei Udrea, eu îmi doresc, după ce, știți bine cum s-a dat decizia aceea a Curții din România, în disprețul Constituției și a deciziilor Curții Constituționale, ca domnia sa să facă lumină și să povestească, fiindcă știe ce s-a întâmplat, pagini din istoria întunecată a așa-zisei justiții și a serviciilor secrete din România de până în 2014.
Eu sper să o facă, fiindcă eu nu doresc pedepse, nu doresc oprobiul public, nu doresc nimic din toate aceste lucruri, dar trebuie să conștientizăm ce s-a petrecut în acea perioadă, când au fost greșeli uriașe, multe dintre ele dezvăluite de noi, presa, de dumneavoastră. Vorbesc de abuzurile uriașe care se făceau în vremea fostului președinte Traian Băsescu, dar și după ce nu a mai fost domnia sa, o perioadă de 2-3 ani. Măcar știm de unde să plecăm, fiindcă justiția din România trebuie reformată din temelii, adică un stat nu se poate dezvolta în acest mod. Inclusiv corupția profundă este cauzată de actualul mod de organizare a justiției din România.
Din nefericire pentru doamna Udrea, în niciun caz nu mă bucur că va fi aruncată în temniță nu știu câți ani, fiindcă are multe procese, dar dânsa, care a dovedit mult curaj de-a lungul timpului, cred că poate să intre în istorie și cu acest aspect, cu dezvăluirile. Cum s-au aranjat dosare, cum s-au dat sentințe politice, cum s-au dat ordine... sunt convins că dacă dânsa s-ar hotărî să vorbească am înțelege foarte multe din istoria noastră recentă.
S-au scurs mulți ani, cred că sunt opt, deci prescripția a intrat în vigoare. Nu vrem dosare penale, că oricum nu se va întâmpla așa ceva, dar măcar să știm. Să știm unde au lăsat părțile moi, intrările în sălile de judecată, că mai știm noi că generalul Dumbravă, că mai știm că nu știu ce a aflat... . Nu vrem moartea păcătosului, ci îndreptarea sa. Nici măcar răzbunarea. Doamna Udrea poate să aibă un rol important în acest proces. Să aflăm toate nenorocirile care s-au petrecut în acea perioadă.“, a spus Bogdan Chirieac.
„Justiția nu mai trebuie subordonată unui singur om“
„Sunt două personalități care pot să desfacă acest ghem. Unul este președintele Traian Băsescu, celălalt este doamna Elena Udrea. Alții nu vor vorbi, că sunt implicați direct. Nu văd dosare penale, pentru că a trecut perioada de prescripție pentru abuz în serviciu pentru toate infracțiunile astea din codul penal care ar putea fi debușate. A trecut, nu se mai poate face nimic.
Dar măcar să știm cum s-a petrecut, pentru ca viitorii președinți ai României să nu mai fie tentați vreodată să facă așa ceva, adică să subordoneze întreaga justiție unui singur om, președintele, care poate fi bun sau poate să nu fie bun, cum s-a întâmplat în țara noastră.
Lupta împotriva corupției este absolut necesară, este fundamentală pentru un stat de drept. În România vi s-a părut că am avut vreo luptă împotriva corupției? Vedeți bine, dosarele din pandemie stau aruncate, dosarul fraudei electorale de la Sectorul 1 nu se atinge justiția de el din motive nu pot să-mi imaginez decât politice, că altele... Despre ce vorbim în această zonă?
Cea mai mare vulnerabilitate a Statului Român trebuie reașezată. Putem să reîncepem lucrul acesta dacă doamna Udrea, hăituită în acest moment, pe două continente, se hotărăște să facă aceste dezvăluiri“, a conchis Bogdan Chirieac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News