Elena Mateescu a spus cum va fi vremea în perioada minivacanței și de Crăciun
Autor: Liliana Zamarcaru | Publicat pe: 25 noi 2022, 19:09
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Elena Mateescu, director ANM, a spus cum va fi vremea de Crăciun.

„O vreme în general apropiată de normalul intervalului 28 noiembrie - 26 decembrie. Dacă vorbim în special pentru prima jumătate a lunii decembrie, datele arată la acest moment o schimbare în evoluție a condițiilor din punct de vedere termic și pluviometric, mai ales în primele zile din decembrie când este posibil să consemnăm valori de temperaturi mai coborâte decât cele specifice perioadei, cu abateri termice negative mai accentuate în special în partea de est, dar și în zonele de munte", a spus Elena Mateescu.

„Pentru că am menționat intervalul 19 decembrie - 26 decembrie iată, deși suntem încă destul de departe, mediile valorilor de temperaturi în această săptămână caracterizează o vreme apropiată de normalul termic. Rămâne de interes în continuare vremea, posibil ușor mai rece în partea de nord-est a țării și cantități de precipitații apropiate de normal", a mai spus directorul general al ANM, vineri, la Antena 3 CNN.

Elena Mateescu a anunţat prognoza meteo şi pentru intervalul 30 noiembrie - 4 decembrie, perioada minivacanței pentru mulţi români. „Maximele, pe parcursul zilelor în acest interval, vor fi cuprinse între 2 şi 11 grade. Minimele între -3 până la 7 grade, iar pentru ziua de 1 decembrie vorbim de temperaturi în jurul a 3 până la 10 grade, cu cele mai mari valori în partea de sud, sud-est a țării, probabilitate destul de ridicată pentru precipitații, iar în zona montană înaltă, dar și în partea de nord-est a țării, posibil precipitații mixte și nu în ultimul rând și intensificări ale vântului”, a spus Elena Mateescu.

 

Citește și...

Anul agricol 2021-2022, unul dintre cei mai secetoși din istorie

Gabriela Băncilă avertizează că anul agricol 2021-2022 a fost unul dintre cei mai secetoși din istorie. Aceasta a vorbit și despre lipsa precipitațiilor din vara acestui an și efectele asupra culturilor agricole.

„A fost o vară destul de caldă, cu valori de căldură chiar intense, mai ales la sfârșitul lunii iunie și în luna iulie. Valuri de căldură ce au determinat înregistrarea unor temperaturi comparabile cu cele mai ridicate și peste cele mai ridicate valori înregistrate de-al lungul timpului în special pentru regiunile din partea de vest și nord-vest a țării. Acest lucru, spus mai concret, înseamnă că în perioadele respective de valabilitate a codului roșu, pentru regiunile respective, s-au înregistrat recorduri absolute, cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată de când se fac înregistrări pentru respectivele stații meteorologice. Există stații cu un regim de observații care depășește 100 de ani, stații care au un număr de ani de observații de sub 100 de ani, dar oricum ne raportăm la o perioadă de peste 60 de ani de măsurători meteorologice în respectivele amplasamente.“, a spus Gabriela Băncilă.

„Până în momentul de față, acest an se situează sub media anului 2019 și 2020, anii cei mai călduroși în țara noastră, însă se remarcă, cel puțin în perioada septembrie 2021 - august 2022, cea mai redusă cantitate de precipitații. A fost o cantitate de precipitații de sub 500 l/mp, 480l/mp mai precis, ceea ce face din această perioadă cea mai secetoasă perioadă din istorie.

Este foarte adevărat că pe parcursul lunii august și mai ales în ultimele două săptămâni, gradul acesta ridicat de instabilitate atmosferică a mai redus din deficitul de apă în sol și a mai crescut această medie, dar acest an agricol, 1 septembrie - 31 august, perioada la care ne raportăm pentru a evalua anii agricoli, putem spune că se situează în topul celor mai secetoși ani la noi în țară și această vară nu a făcut altceva, prin temperaturile ei ridicate, decât să accentueze această secetă care la sfârșitul lunii iulie era pe arii foarte extinse una deosebit de intensă“, a precizat, la DC News, Gabriela Băncilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?