Efectele aromelor asupra emoțiilor: psihologie olfactivă pe înțelesul tuturor
Data publicării:
Autor: Editor Team
WhatsApp
Efectele aromelor asupra emoțiilor, psihologie olfactivă pe înțelesul tuturor. Sursa foto: freepik.com
Efectele aromelor asupra emoțiilor, psihologie olfactivă pe înțelesul tuturor. Sursa foto: freepik.com
Potrivit specialiștilor, aromele au o influență directă asupra anumitor zone ale creierului. Ele pot elibera diverși compuși care pot să influențeze emoțiile și comportamentul. Iar emoțiile joacă un rol esențial în viață, influențând relațiile, munca și deciziile, printre altele. 

Descoperă mai jos cum acționează aromele asupra emoțiilor, dar și cum le poți folosi în beneficiul tău.

Emoțiile și simțul mirosului - o relație specială

Un fragment celebru din literatura universală este cel despre o madeleine, o prăjiturică despre al cărei miros scriitorul Marcel Proust spunea că îl aducea în copilărie de fiecare dată când îl simțea, fiind invadat de un sentiment de profundă nostalgie.  

Deci, dacă ai simțit frecvent anumite emoții legate de parfumul Paco Rabanne pe care îl folosești, este pentru că simțul olfactiv acționează în mod direct asupra sistemului limbic, respectiv creierul emoțional, partea care influențează în mod esențial psihicul.

Oamenii de știință cercetează și în prezent modul în care mirosul acționează asupra emoțiilor și stării de spirit, mai mult decât gustul sau auzul, pentru că există în corpul uman un sistem specific pentru transmiterea informațiilor olfactive. Mai precis, stimulul olfactiv este trimis direct la amigdala cerebrală, regiunea responsabilă de emoții, dar și de procesul de învățare, de managementul anxietății și de mecanismele plăcerii. Potrivit mai multor studii, legate direct de simțul olfactiv sunt mai multe tipuri de emoții, printre care nostalgia, vitalitatea, starea de bine, senzualitatea, dar și dezgustul.


Cum să folosești psihologia olfactivă în beneficiul tău


În 2004, o echipă de cercetători americani a dezvăluit existența receptorilor olfactivi neuronali în mucoasa nazală și a făcut posibilă înțelegerea modului în care aceste celule percep mirosurile și transmit informații către creier, Descoperirea le-a adus, în 2004, premiul Nobel pentru medicină.  

Simțul olfactiv își amintește mai mult de anumite mirosuri decât de altele, în funcție de reacțiile inițiale, de aceea nu este neobișnuit să asociezi mereu aceeași marcă sau același parfum cu aceeași stare de spirit. Iar unele companii se folosesc de această asociere pentru a provoca anumite emoții. De exemplu, unele firme japoneze folosesc parfumuri de cameră pe bază de extract de lămâie pentru a-și stimula angajații. Anumite esențe din plante sunt folosite pentru anumite tulburări, ca stresul și anxietatea.  

Folosind simțul mirosului și anumite uleiuri esențiale, poți să-ți influențezi starea de spirit. Tehnica se numește olfactoterapie și implică folosirea de molecule parfumate extrase din plante, care vor avea un efect puternic asupra subconștientului și emoțiilor. De exemplu, speciile de conifere mari, cum sunt bradul alb, au proprietăți revigorante, în timp ce extractul de citrice poate fi folosit pentru a calma emoții precum tristețea, iar ambra, lemnul de santal și iasomia sunt utile contra stresului și anxietății. Uleiul esențial de măghiran are un efect reechilibrant, fiind recomandat în stări de melancolie sau de tristețe nedefinită. Un mare sedativ pentru sistemul nervos central, uleiul esențial de bergamotă poate să aducă o stare de bună dispoziție. Aroma sa fructată și proaspătă calmează persoanele agitate, anxioase și stresate, dar este utilă și în tulburările de somn.  

Produsele de îngrijire personală și parfumurile pot fi o metodă de a integra anumite arome în viața ta cotidiană. De exemplu, poți comanda produse de la Rituals, care sunt îmbogățite cu diverse plante, precum trandafirul indian, cu proprietăți de calmare, relaxare sau energizare. De asemenea, uleiurile esențiale pot fi difuzate în aerul ambiant prin intermediul unui difuzor, dar și inspirate, prin inhalare umedă (câteva picături puse într-un vas cu apă fierbinte) sau uscată (câțiva stropi aplicați pe o batistă).  

În concluzie, dacă te simți copleșită de anumite emoții, precum angoasa, deprimarea sau un stres emoțional, pentru a le depăși, poți încerca să te folosești de propriul miros și de puterea anumitor plante. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel