Efecte DEZASTRUOASE au loc la Polul Nord
Calota glaciară din nordul Planetei suferă transformări dezastruoase. Se întâmplă pentru a doua oară în ultimele patru decenii.
Temperaturile în creștere au micșorat gheața de pe Polul Nord la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimii 40 de ani. Sateliții au înregistrat minimul de gheață marină din acest an la 3,74 milioane km. pătrați pe 15 septembrie, conform cercetătorilor de la Centrul Național de Date pentru Zăpadă și Gheață. Minimul record de 3,41 milioane km. pătrați, atins în 2012, după ce o furtună ciclonică de sezon târziu a spart gheața rămasă, nu este cu mult sub ceea ce a fost observat anul acesta.
Omul, principalul artizan al schimbărilor climatice
„Faptul că gheața a fost la un nivel atât de scăzut reprezintă un efect devastator. Dar, din păcate, nu este surprinzător ”, a spus Twila Moon, glaciolog la centrul de cercetare din Boulder, Colorado. Declinul din acest an a fost deosebit de rapid între 31 august și 5 septembrie, din cauza aerului cald provenit de la un val de căldură din Siberia.
Rata pierderii de gheață în acele șase zile a fost mai rapidă decât în orice alt an în care s-au făcut înregistrări. O altă echipă de oameni de știință a descoperit că valul de căldură siberian ar fi fost aproape imposibil fără schimbările climatice provocate de om, potrivit TheGuardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News