Șefa TVR, reacție după eliminarea taxei radio-tv
Preşedintele-director general al SRTv, Irina Radu, a declarat, miercuri, că va cere, împreună cu şeful SRR, Ovidiu Miculescu, preşedintelui Klaus Iohannis o întâlnire pentru a discuta în legătură cu situaţia creată după ce Parlamentul a adoptat iniţiativa legislativă care elimină taxele radio-tv.
"Am discutat cu domnul Miculescu şi vom face o adresă împreună (către preşedintele Klaus Iohannis - n.r). Vom cere cel puţin în primă etapă o întâlnire în care să discutăm şi cu domnul preşedinte. Mi se pare normal pentru că domnia sa a avut deja nişte afirmaţii săptămâna trecută vizavi de această iniţiativă. Am reţinut părerea domniei sale, nu ştiu dacă a rămas la fel sau s-a schimbat între timp, dar cred că întâlnire este necesară. După aceea, vor urma şi celelalte demersuri", a spus Irina Radu, după o întâlnire informală pe care a avut-o, împreună cu Ovidiu Miculescu, cu preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu.
Întrebată dacă va cere şefului statului să nu promulge legea, Irina Radu a confirmat.
Ea a arătat că proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea, care prevede şi eliminarea taxei tv, afectează televiziunea publică, precizând că este ciudat că această lege a fost discutată fără să fie implicaţi şefii instituţiilor.
"Sigur că afectează. Vreau să clarific ceva: poziţia mea a fost foarte rezervată pentru că nu am avut destule informaţii. De aceea primele ieşiri publice, şi nu schimb nimic, au fost rezervate şi rezervate sunt şi acum. De ce? Pentru că este foarte ciudat să se lanseze public discuţia despre o asemenea modificare legislativă fără ca cel puţin şefii acestor două instituţii să fie măcar implicaţi. Noi nu ştim ce se întâmplă de la 1 ianuarie. În momentul în care am văzut că nu căpătăm informaţii, poziţia noastră a devenit mai fermă şi insist pe aceeaşi idee că taxa rămâne pentru noi prima opţiune. Din păcate, situaţia de la TVR nu este la fel de bună ca cea de la Radio. Ştiţi bine cum stăm noi, TVR, din punct de vedere financiar. Deci TVR-ului nu-i este indiferentă rezolvarea situaţiei finanţării, dar nu în orice fel, (...) depinde foarte mult de rezolvarea situaţiei juridice, de ceea ce ar deveni această instituţie", a afirmat Irina Radu.
Soarta TVR, incertă
Ea a adăugat că nu ştie ce se va întâmpla de la 1 ianuarie cu instituţia sa şi a încercat să afle de la persoanele implicate.
"Sunt enorm de multe întrebări. Eu, fiind foarte practică şi organizată, vreau să ştiu ce se întâmplă. Cum intră banii de la 1 ianuarie? Din ce buget? Bugetul, ce Guvern îl face? Ce se întâmplă? În teorie putem fi de acord şi suntem deschişi la orice. Vrem să funcţionăm, vrem să fim cu voi ceilalţi într-o competiţie corectă. Nu vrem suprafinanţare, dar revin la ce am spus, din păcate, acum un an şi, din păcate, nu s-a schimbat mare lucru: cineva trebuie să hotărască ce se vrea de la cele două instituţii şi de la TVR mai ales din punct de vedere al situaţiei financiare", a adăugat aceasta.
Irina Radu a mai spus că i-a cerut o întâlnire şi preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.
"Aş prefera să nu intru în asemenea amănunte, dar pot să spun că da (a cerut o întâlnire lui Liviu Dragnea - n.r.). Nu i-am cerut în scris, dar o vom face şi oficial, pentru că e nevoie de o întâlnire şi nu numai la nivelul meu. Nu aş vrea să intru în foarte multe puncte de vedere că astăzi avem un Consiliu de Administraţie", a adăugat Irina Radu.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, printre acestea numărându-se şi taxa radio-tv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News