Edgar Morin, la 102 ani, publică un roman scris în tinereţe
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Filosoful francez Edgar Morin, ajuns la venerabila vârstă de 102 ani, lansează miercuri un roman de inspirație autobiografică, scris în 1946 și recent revizuit pentru a-l aduce în atenția publicului larg, informează AFP.

Romanul intitulat „L'année a perdu son printemps”, publicat de editura Denoel, oferă o privire asupra evoluției psihologice, intelectuale și politice a unuia dintre cei mai mari gânditori contemporani. „Acest volum scoate în evidență parcursul unuia dintre cei mai mari gânditori ai timpurilor noastre”, au declarat reprezentanții editurii în prezentarea noului volum.

Morin avea doar 25 de ani când a scris acest roman, în care se ascunde în spatele personajului principal, Albert Mercier, un alter ego al său. „Nu l-am arătat nimănui. Știam că sunt suficient de inteligent pentru a lucra în domeniul științelor umaniste, dar mă îndoiam de talentul meu de romancier. În plus, nu voiam să-i rănesc sau să-i supăr pe părinții mei”, a mărturisit filosoful în prefața cărții sale.

De-a lungul anilor, Morin a crezut că a pierdut manuscrisul și orice urmă a acestuia în timpul mutărilor sale. Însă, în mod surprinzător, schițe și foi dactilografiate au fost descoperite în arhivele predate în 2001 către Institutul pentru Publicarea Arhivelor Contemporane (IMEC) din Franța. Totuși, paginile găsite erau dezordonate și incomplete.

Morin și editoarea sa au lucrat pentru a reconstitui coerența textului și a completa fragmentele lipsă. „Am început să iubesc acest roman, inclusiv felul în care a fost scris”, a dezvăluit autorul.

Acesta este cel de-al doilea roman al său, după „L'Ile de Luna”, publicat în 2017 la editura Actes Sud. Primul roman, la fel ca și cel de acum, a fost scris în tinerețe și redescoperit mult mai târziu, având același protagonist, Albert Mercier.

Filosoful și sociologul Edgar Morin nu a încetat să scrie încă de la primul său volum, publicat în 1946. Printre cele mai recente lucrări ale sale se numără volumul de memorii „Leçons d'une siècle de vie” (2021), „Réveillons-nous” (2022), un apel la revoltă împotriva pericolelor care amenință omenirea, și „De guerre en guerre: de 1940 à l'Ukraine” (2023), un eseu geopolitic.

Edgar Morin va prezida festivalul „Le Livre sur la Place”, care se va desfășura în orașul Nancy între 13 și 15 septembrie. La momentul respectiv, filosoful va avea vârsta de 103 ani, continuând să inspire și să contribuie la cultura și știința umanistă.

Lansarea romanului „L'année a perdu son printemps” reprezintă nu doar o redescoperire literară, ci și o mărturie a longevității și a impactului profund pe care Edgar Morin l-a avut asupra gândirii contemporane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel