Economia României, în creştere cu 5,8%
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Economia României a crescut cu 5,8%, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2021.

Creşterea s-a înregistrat atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, iar în trimestrul II a consemnat o apreciere cu 2,1% raportat la trimestrul anterior, conform estimării semnal publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, pe seria ajustată sezonier, Produsul intern brut a crescut cu 2,1%. în trimestrul II 2022, comparativ cu trimestrul anterior. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2021, Produsul intern brut s-a majorat în primele şase luni din 2022 cu 5,3%.

În semestrul I 2022, comparativ cu semestrul I 2021, Produsul intern brut a crescut cu 5,8%.

Pe serie brută, Produsul intern brut, în trimestrul II 2022, a înregistrat o creştere cu 5,3%, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2021.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum nefiind revizuiţi semnificativ faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 172 din 8 iulie 2022. Astfel, rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au rămas 105,1%. Seriile ajustate sezonier se recalculează trimestrial în conformitate cu practica europeană", se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

România, datorie de 50% din PIB. Nu e linia roșie! Adrian Vasilescu, BNR: Până aici te poți ridica

Datoria publică a României este la 50% din PIB. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit despre această datorie și linia roșie a României. 

Datoria externă a României a urcat cu 2,65 miliarde de euro în prima jumătate a anului 2022, a informat Banca Națională a României (BNR). Din această datorie externă, 68,3% este datoria externă pe termen lung, pe când cea pe termen scurt este la 31,7%, în creștere cu 16,3% față de 31 decembrie 2021. 

Vorbind la B1 TV despre acest aspect, Adrian Vasilescu a declarat că alte state precum Italia sau Grecia sunt campioane la astfel de datorii, cu 140% peste PIB-ul țării. ”Noi suntem la 50% și avem o marjă de 10% până să atingem plafonul pe care ni-l arată ca linie roșie Uniunea Europeană. Până aici te poți ridica” a precizat Adrian Vasilescu. 

ROBOR continuă să scadă

Astăzi ROBOR-ul a continuat să scadă la 7,96% (la trei luni), 8,12% (la 6 luni). Cel la 12 luni a stagnat la 8,27%. Această scădere vine după afirmațiile guvernatorului BNR. Adrian Vasilescu declară că Mugur Isărescu este un om al detaliilor și că a afirmat ”băncile au cam sărit calul” cu referire la ROBOR: ”Nu le-a atenționat așa ca un ministru adresându-se companiilor din subordine, pentru că Banca Națională nu este minister și băncile nu sunt în subordinea Băncii Naționale, băncile sunt controlate de BNR sub aspectul legalității. Acesta e rolul BNR în sistemul bancar. Când băncile încalcă legea, BNR intervine și, de multe ori, sancțiunile sunt grave”. 

”Uitați-vă la energie. Acolo nu s-a cam sărit calul... acolo s-a sărit calul!” a atras atenția Adrian Vasilescu, în intervenție. El a afirmat că Guvernul nu are ce să facă mai mult decât a făcut, în sensul plafonării prețurilor.

”Două lucruri nu se mai întorc înapoi: banii scumpi și suprafacturarea energiei” a atras atenția, în concluzie, Adrian Vasilescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel